Film

Film Zodiac iz 2007. godine kojeg nam donosi David Fincher bazira se na istinitoj priči o ubojici koji je harao San Franciscom krajem 60-ih i početkom 70-ih godina 20. stoljeća. Film traje dva i pol sata i pripada žanru kriminalističke drame.

Radnja se zasniva na serijskom ubojici koji se predstavio kao Zodiac. Zodiac je jedan od najvećih misterija, poslije Jacka Trbosjeka, čiji identitet ni danas nije poznat. On šalje pisma sa šifriranim porukama o izvršenim zločinima, navodeći precizne podatke koji su mogli biti poznati samo policiji te im se tako izruguje. Šifrirane poruke šalje na nekoliko adresa novinarskih kuća među kojima je najznačajnija San Francisco Chronicle. Ako se poruke pravilno dekodiraju, mogu otkriti njegov identitet. Broj žrtava je rastao, policija je bila nemoćna, a građani su bili u panici.

Redatelj je priču o serijskom ubojici kojeg nikada nisu uspjeli uhvatiti ispričao iz perspektive čovjeka koji je radio u novinama u koje su stizala misteriozna pisma. Film se temelji na knjizi koju je napisao glavni lik filma, karikaturist Robert Graysmith, koji nije bio u nikakvoj vezi sa slučajem Zodiac, sve do njegove opsesije za ubojicom i željom da ga razotkrije. On provodi intervjue, čita staru dokumentaciju, te na kraju dolazi do savršenog osumnjičenog.

U filmu ga glumi mladi i talentirani Jake Gyllenhaal. Policija, na čelu s detektivima Daveom Toschijem (Mark Ruffalo) i Billom Armstrongom (Anthony Edwards) istražuje i sakuplja tragove. A ljudi iz novinarstva kao što je Paul Avery (Robert Downey Jr.) pune novine nagađanjima i činjenicama.

Foto: interestingengineering.com/

Redatelj filmova David Fincher – majstor atmosfere i majstor tjeskobe, režirao je neke filmove kao što su „Seven”, „The Game”, „Panic Room”. Mnogi su smatrali da će ovaj film biti sličan njegovom remek-djelu „Seven” zbog toga što je i ovdje riječ o lovu na serijskog ubojicu. Ovdje je Fincher lov na ubojicu prikazao na dokumentaristički način, a sve to popraćeno osjećajem za detalje i vjernom rekonstrukcijom razdoblja 70-ih godina. Odlično je prikazao atmosferu 70-ih godina, te shodno tome imamo takve restorane, odjeću tj. način odijevanja, redakciju, stanove,… Realno je prikazao i tadašnji način policijske istrage za ubojicom te sve probleme na koje su detektivi nailazili u svojoj istrazi kao što su problemi u komunikaciji različitih policijskih postaja, nedostatak faxa. Također tu su i teškoće u pronalaženju pravih dokaza zbog tehnologije koja tada nije bila dostupna, npr. DNK analiza.

Iako se cijeli film proteže kroz 22 godine, od 1969. do 1991. godine, većina scena se odvija 1969. i početkom 70-tih, gdje je film i najefektivniji. Možda bi pojedinci teže pratili film radi velikih vremenskih pomaka koji na početku filma nisu tako vidljivi. Kasnije ti razmaci pojedinih događaja osciliraju od 3 mjeseca pa do 10 godina. Kako bi nam dočarao da vrijeme „leti“, ubacuju se često ubrzani, potpuno nepovezani kadrovi u kojima se pokazuje da vrijeme brzo prolazi. Ti kadrovi prikazuju ubrzani promet ili stambene objekte u izgradnji.

Kroz cijeli film možemo uočiti mnoštvo novih likova koji se ubacuju u radnju filma, ali oni nisu dovoljno dobro karakterno razrađeni. Iako to nije ni toliko značajno za samu radnju filma iz razloga jer se film bazira na glavnom serijskom liku – ubojici.

Smatram da treba puno odricanja, strpljenja i suradnje s drugim stručnjacima da bi se informirala javnost kvalitetnim i provjerenim informacijama . Ovaj film prikazuje upravo to, ali i upozorava nas da trebamo znati određene granice kako ne bi doveli u opasnost druge, ali i sebe. Da bi u filmu događaji bili što realniji, filmska ekipa se pripremala 18 mjeseci tako da su provodili vlastitu istragu i istraživanje o Zodiacovim ubojstvima.

Zodiac je poseban film, kao što je Fincher poseban redatelj. I njegovih sam dva i pol sata odgledala lako, sa zanimanjem iako nema klasičnog, očekivanog raspleta. Od ovoga filma to ne možemo očekivati jer je sniman prema istinitim događajima. Zodiac je tim više intrigantan. Gluma je odlična, a to vidimo prema glavnom liku koji se odlično uživio u svoju ulogu, on ostavlja dojam kao da je to njegov stvarni život. Također, meni osobno ovaj glumac je odličan, a imali smo ga prilike vidjeti u filmu „Donnie Darko“, „The Day After Tomorrow“, „Nightcrawler“ u kojima je imao zapažene uloge. Režija je besprijekorna, scenarij tečan, sam izgled filma fenomenalan.

Korisnik „Tomislav B.“ na Forumu.hr za ovaj film je komentirao:

„Zodiac me oduševio! Ovo je triler, film o istrazi, o čarima novinarstva, povijesni film, obiteljska drama, dokumentarni film,… Film i likovi žive i izvan odabranih kadrova. Dobar je kao… kao da je snimljen 70-ih u doba u kojem su se snimali takvi dobri filmovi. Film s dušom…”

Također korisnik „Gretchen“ na Forumu.hr imao je jedan odličan komentar za ovaj film:

 „Priznajem, bilo me je strah da film možda neće ispasti dobar baš zato što ubojica nikada nije nađen, ali izvrstan scenarij i još bolja režija (glumu da ni ne spominjem) su me uvjerili u suprotno!  Film je izvanredan, napetost sam osjećala kroz čitav film, općenito čitav ugođaj je bio jedan veliki WOW i na kraju sam naprosto ostala speechless! Izvrstan prikaz OPSESIJE i kako ona, naposljetku, utječe na živote pojedinaca (stoga mi i je odličan tagline: there’s more than one way to lose your life to a killer). Odlična mi je bila sama kronologija i zapravo način na koji je Graysmith u početku bio tj. djelovao kao “sporedna figura iz sjene”, koja je sve promatrala i svaku činjenicu “gutala” s neopisivim zanimanjem, da bi tek kasnije, kada je cijeli slučaj zamro, došao do i te kakvog izražaja. To me se neopisivo dojmilo!“

Mogu zaključiti da je film besprijekoran s fenomenalno karakternim glumcima koji su ponovno opravdali Fischerovo povjerenje, a i moja očekivanja. Iako je priča opširna i film traje skoro tri sata isplati se izdvojiti to vrijeme za gledanje.

?>