SVEUČILIŠTE SJEVER

Nova suradnja na Sveučilištu Sjever

Sveučilište Sjever i FINA (Financijska agencija) potpisali su Sporazum o suradnji u utorak (15. ožujka 2022.) u dvorani A01 Sveučilišnog centra Koprivnica. Uz ostvarenje dugoročne suradnje, cilj sporazuma bit će prijenos znanja na području IT industrije. Ciljevi će se realizirati u okviru nastavnog procesa te integracijom studenata na tržište rada njihovim angažmanom putem studentskog servisa.

U ime Sveučilišta Sjever sporazum su potpisali rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Marin Milković, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof. dr. sc. Mario Tomiša i prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU-projektima i međuinstitucijskom suradnjom Sveučilišta Sjever doc. dr. sc. Petar Mišević.

Predstavnici FINA-e na potpisivanju ugovora bili su predsjednik Uprave FINA-e Dražen Čović, direktor sektora informatike Ivan Vučetić, direktor službe razvoja IT servisa Dario Belić, voditelj Centra za razvoj poslovnih i mobilnih IT rješenja Marko Smičić, voditelj Transformacijskog ureda Ivica Prekratić i direktorica Službe za komunikacije i marketing Irena Svalina. 

„Posebno cijenimo što takva jedna institucija, u sklopu onoga što bi mogli nazvati društveno odgovornim poslovanjem, poklanja brigu i u razvoju budućih radova i u razvoju zajednice. Programi podupiranja školovanja studenata na sveučilištima koja nisu u velikim urbanim sredinama smatraju se posebno vrijednima u smislu zadržavanja postojećih kadrova u regiji te doprinosa, razvoja i prosperiteta manjih urbanih sredina. Posebno mi je zadovoljstvo kada možemo nešto napraviti za naše studente”, zadovoljno je istaknuo rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

„Nama je interes da razvijamo krajeve u kojima radimo. Želimo podijeliti ta iskustva i znanja koja smo stekli razvijajući servise za financijsku industriju i državu te omogućiti mladim ljudima da se bez velikih troškova školuju u mjestu ili u blizini mjesta stanovanja. Na taj način omogućujemo studentima da lakše studiraju te da kroz naš program stipendiranja dobiju stipendiju i kroz studentski rad zarade džeparac koji bi im omogućio lakše i ugodnije studiranje. Vrlo brzo ćemo u Koprivnici otvoriti razvojni centar. Imamo već 6 zaposlenika, a istu stvar planiramo raditi i u Križevcima. Otvorit ćemo širom vrata da se kod nas obavi stručna praksa i da naši stručnjaci budu gosti predavači kako bi studentima uživo pokazali što su to digitalizacija i novi alati. Imamo krasne primjere uspješne suradnje i nadam se da je ovo početak jedne nove“, dodao je predsjednik Uprave FINA-e Dražen Čović. 

Rektor Milković i Dražen Čović nakon potpisivanja sporazuma
Fotografija: David Žeger

FINA već neko vrijeme pruža mogućnost stipendiranja na sveučilištima i veleučilištima koja imaju tehničke/IT smjerove. Osim stipendiranja, FINA studentima pruža mogućnost mentoriranja i u konačnici zaposlenja putem studentskog ugovora ili kasnije i za stalno. 

Djelovanjem Fininih razvojnih centara osnovanih na učilištima koja obrazuju IT stručnjake, stimulira se i generira razvoj inovativnih ideja te se povezuju znanstvena zajednica i poslovni sektor.

?>