Film

U rujnu 2005. godine, George Clooney je objasnio svoju zainteresiranost za priču gledateljima na festivalu u New Yorku: “Pomislio sam da je dobro vrijeme da se ispriča priča o upotrebi straha kako bi se ugušila politička debata.” Obzirom da je završio fakultet novinarstva, Clooney je bio dobro potkovan za temu.

Film Laku noć, i sretno američka je drama iz 2005. godine. Redatelj filma je George Clooney, a producent je Grant Heslov. Scenarij su napisali George Clooney i Grant Heslov zajedno.  Snimatelj filma je Robert Elswit, a montažer Stephen Mirrione. Film je distribuirao Warner Independent Pictures. Film je snimljen u Sjedinjenim Američkim Državama, a budžet je iznosio 7,5 milijuna dolara.  U konačnici je film zaradio preko 54 milijuna dolara u cijelom svijetu.

Film progovara o konfliktu između veteranskog radijskoga i televizijskoga novinara  Edwarda R. Murrowsa i američkog senatora Josepha McCarthyja iz Wisconsina, u doba njegove antikomunističke kampanje. Film je radnjom smješten u 1953. godinu tijekom ranih dana televizije i televizijskog novinarstva. Edward R. Murrow i njegov tim ljudi koje predvode koproducent Fred Friendly  i novinar Joseph Wershba, u informativnom programu CBS-a unatoč korporativnim i sponzorskim pritiscima putem svog televizijskog programa diskreditiraju taktike koje upotrebljava senator Joseph McCarthy tijekom svog “lova na vještice” kojim je htio iskorijeniti komunističke elemente unutar vlade.

rogerebert.com

Crno-bijeli film

Film je prvotno snimljen u boji, ali u fazi postprodukcije je izmijenjen u crno-bijeli. George Clooney i producent Grant Heslov odlučili su u prikazu Josepha McCarthyja upotrijebiti samo arhivske snimke. Kako su sve te snimke snimljene u crno-bijeloj tehnici upravo to je imalo znatan utjecaj na odluku da kompletan film bude crno-bijeli. 

George Clooney dobio je svega jedan dolar za pisanje, režiranje i glumu u filmu Laku noć, i sretno. Zbog ozljede koju je zaradio na snimanju filma nekoliko mjeseci ranije, Clooney nije mogao proći test za osiguranje. Umjesto toga stavio je svoju vlastitu kuću pod hipoteku kako bi mogao snimiti film. Vlasnik košarkaškog tima Dallas Mavericks Mark Cuban i bivši predsjednik eBaya Jeff Skoll također su investirali novac u projekt kao izvršni producenti.

alchetron.com

Kritika

Film je nakon početka kino distribucije dobio hvalospjeve kritičara. Popularna internet stranica Rotten Tomatoes proglasila ga je “najbolje ocijenjenim filmom te godine koji se nalazi u ograničenoj kino distribuciji”, a na stranici film ima 93% pozitivnih kritika. Kolumnist internet časopisa Slate, Jack Shafer, optužio je film da nastavlja temu o onome što on naziva “proučavanje života sveca Murrowa”. Roger Ebert iz Chicago Sun-Timesa istaknuo je da “film zapravo nije toliko o McCarthyjevoj zloporabi koliko o procesu kojim su Murrow i njegova ekipa doveli do McCarthyjeve propasti (neki će reći i do samouništenja). To je zapravo moralna igra iz koje učimo kako bi se novinari trebali ponašati. Prikazuje Murrowa kao neustrašivog, ali ne i nepogrešivog.”

?>