SPORT

COVID-19 pandemija donosi brojne promjene u nogometu, a izgleda da bi sljedeći korak mogao biti uvođenje trećeg prijelaznog roka.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA), u valu promjena koje su uslijedile zbog pandemije koronavirusa, razmišlja i o promjeni sustava prijelaznih rokova. Trenutni sustav broji dva prijelazna roka, ljetni (1.7 – 31.8) i zimski (1.1. – 31.1) u ukupnom trajanju od 16 tjedana. FIFA razmišlja o uvođenju novog, trećeg roka u slučaju da se stari rok ne produži što bi bilo potrebno ako se ograničenja uzrokovana COVID-19 pandemijom nastave.

Ovu ideju iznio je direktor nogometnih regulativa u FIFA-i James Kitching u gostovanju na njemačkoj televiziji ARD – prenosi gol.hr.

“Prijelazni rokovi će biti fleksibilni i omogućit će pomicanje trenutnog, tako da će transferi biti mogući između kraja stare sezone i početka nove sezone”, rekao je Kitching.

FIFA trenutno ima puno posla, a ove promjene mogle bi biti samo dio izmjena koje će biti potrebno učiniti zbog posljedica pandemije. Prije nekoliko dana na službenim stranicama FIFA-e objavljene su upute klubovima vezane za ugovore igrača.

Klubovi posudbe i ugovore uglavnom sklapaju do kraja sezone (do svibnja-srpnja), ali u današnjoj situaciji kraj sezone se promijenio. Većina liga je suspendirana, pa će pravi kraj sezone uslijediti kasnije, odnosno kada to omogući trenutna situacija.

Zbog toga FIFA predlaže da se ugovori produže do trenutka kada ova sezona eventualno završi jer je to i bio plan stranaka koje su ugovor sklopile.

„Igrački ugovori koji ističu obično traju do završetka sezone, s datumom raskida koji se poklapa s krajem sezone. S trenutačnom obustavom igranja u većini zemalja, sada je očito da aktualna sezona neće završiti kad su ljudi mislili da hoće. Stoga se predlaže da se ugovori produže do trenutka kada sezona zaista završi. To bi trebalo biti u skladu s prvotnom namjerom stranaka kada je ugovor potpisan, a trebao bi sačuvati sportski integritet i stabilnost“ – poručuje FIFA na svojoj internetskoj stranici

U slučaju da stranke ne postignu dogovor FIFA će istražiti da li je klub proveo iskrene pokušaje da se dogovori s igračima, uzet će u obzir financijsko stanje kluba te će odlučiti da li se prema igraču postupilo pravilno ili ne.

?>