Tehnologija

Pametne plutajuće farme ili SFF (Smart Floating Farms) novost su u arhitekturi. Dizajnirane su tako da se iskoriste mogućnosti oceana koji zauzimaju više od 70% Zemljine površine.

Plutajuće farme sastoje se od 3 glavne razine. Prizemlje služi za akvakulturu, odnosno lov riba, i desalinizaciju vode. Na prvom katu uzgajaju se hidroponske biljke – biljke koje rastu u vodenoj otopini, i to bez zemlje, a sve hranjive tvari dobivaju vodom. Krov je prekriven solarnim pločama i sakupljačima kišnice.

Suše, poplave i nametnici više ne mogu stvarati probleme i uništavati usjeve, a izgradnjom pametnih farma smanjit će se i upotreba fosilnih goriva. Prema predviđanjima, takve farme proizvest će nešto više od osam tisuća tona povrća i voća i 1,7 tona ribe na godinu.

Cijeli projekt zamišljen je zbog naglog rasta broja stanovnika i sve veće potražnje za hranom. Iz Ujedinjenih naroda navode da plutajuće farme poboljšavaju kvalitetu života i okoliša zato što se, osim po oceanima, mogu nalaziti na rijekama velikih, prenapućenih gradova.

Iako ne zamjenjuje tradicionalnu obradu zemlje, projekt plutajućih farmi budućnost je poljoprivrede.

SFF_3_1250-660x392

?>