DRUŠTVO

Erasmus za svakog studenta predstavlja novo i većinom životno iskustvo. Putovanja uz studiranje san su skoro svakog studenta. Jedna od tih studenata bila je i Renata Rasinec, studentica prehrambene tehnologije na Veleučilištu u Požegi.

Početkom 2020. godine je sa svojim prijateljima i kolegama odlučila otići na Erasmus u Poljsku. Ono što je trebalo biti odlično iskustvo, pretvorilo se u noćnu moru. Koronavirus se pojavio čak i u obližnjem studentskom domu gdje je Renata boravila. Svi planovi su propali, a Erasmus se pretvorio u karantenu.

-Mogu reći da mi je Erasmus divno novo iskustvo. Problem je što smo otišli u najgore moguće vrijeme. Zbog situacije s koronavirusom smo 80% Erasmusa proveli u karanteni te bili ograničeni s aktivnostima. Definitivno bi bilo bolje da nije bilo ove situacije jer bi mogli bolje istražiti Krakov, posjetiti turističke zanimljivosti, putovati po Poljskoj i okolnim zemljama. Na svu sreću bili smo smješteni u studentskom domu pa smo se družili s ostalim studentima i tako provodili vrijeme.- kaže Renata.

Također, dodaje kako je uz višak vremena uspjela naučiti i nešto poljskog jezika. Iako je bila smještena u domu sa studentima iz drugih država i većinom govorila engleski, uspjela je „uhvatiti“ nešto poljskog jezika u trgovinama i na fakultetu.

Sve se činilo nestvarno

Prvih mjesec dana kako se virus probijao, nitko nije mislio u što će sve to pretvoriti. Ljudi, gdje god bili, mislili su da će to kratko trajati. Dogodilo su upravo suprotno. U jedan od studenskih domova, probio se virus.

– Moram priznati da je to bila situacija u kojoj sam iskreno osjetila nesigurnost i strah. Do tog trenutka se ova situacija s koronavirusom činila nekako dalekom, a tad se stvarno približila nevjerojatno blizu. Dodatan razlog za strah je bilo to što su se neki studenti s našeg kata, nekoliko dana prije informacije o tome, družili sa studentima iz susjednog doma. Sve nas je to u nekoj mjeri zabrinulo, jer ako je samo jedna osoba od nas zaražena, svi ćemo biti pošto smo stalno u kontaktu.- govori Renata.

Kako bi odmaknuli misli od toga, radili su mnoge stvari. Uspjeli su proslaviti dva rođendana, razgledavati Krakov (koliko je bilo moguće) i čak imati lijep Uskrs.

Povratak u Hrvatsku je bio težak

Nakon 2 mjeseca u Poljskoj, došlo je vrijeme za povratak u Hrvatsku. Uz zatvorene granice i poneki prijevoz, bilo je gotovo nemoguće putovati. Uz kontaktiranje hrvatskog veleposlanstva u Poljskoj i traženje bilo kakvo prijevoza, Renata se sa svojim kolegama uspjela vratiti u Hrvatsku.

– Bilo je izuzetno teško pronaći prijevoz kući zbog već spomenute situacije. Sav javni prijevoz je bio obustavljen. Za prijevoz kući smo morali kontaktirati Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Poljskoj. Nakon dva tjedna od prijave, konačno su nam javili datum kada ćemo ići kući. Cijena tog povratka je bila poprilično visoka, ali je to bio jedini način da se vratimo pa smo ga prihvatili. Na kraju smo se vratili kući s tjedan dana zakašnjenja, odnosno tjedan dana nakon što nam je istekao ugovor o mobilnosti. – kaže Renata.

Iako je situacija bila teška, Erasmus je ostao u lijepom sjećanju. Dodaje kako joj je žao što nije mogla bolje upoznati druge studente i istražiti Krakov, no, namjerava se jednog dana vratiti. 

Izvor fotografije: Privatna arhiva

?>