SVEUČILIŠTE SJEVER

U Sveučilišnom centru Koprivnica u četvrtak, 26. travanja 2018. Ured za međunarodnu suradnju otvorio je vrata studentima te (ne)nastavnom osoblju Sveučilišta.

Sveučilište Sjever već niz godina aktivno provodi i sudjeluje u programima Erasmus+ međunarodne mobilnosti za studente i (ne)nastavno osoblje, stoga se povodom dana otvorenih vrata održalo predavanje u svrhu informiranja i približavanja mobilnosti – kako se pripremiti za mobilnost, iskustva studenata i profesora, uvjeti sudjelovanja, prijava i slično.

Uvodnu riječ dala je prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet te su nakon nje Marina Klarić i Tina Lukčić (Ured za međunarodnju suradnju) iznijele informacije o samoj mobilnosti, što je sve potrebno za sudjelovanje u mobilnosti, kako se prijaviti i koji su uvjeti.

Nadalje su slijedila iskustva studenata i profesora Sveučilišta: Dr. sc. Petar Kurečić ispričao je svoje Erasmus+ iskustvo te je najavio odlazak na Island u lipnju, zatim smo imali priliku čuti iskustva preko Skype video poziva sa studentima Graditeljstva koji trenutno obavljaju stručnu praksu u Češkoj. Studentica Novinarstva, Andrea Solar, prepričala je svoje iskustvo o studijskom boravku u Njemačkoj, Nikola Turin, student Medijskog dizajna ispričao je kako je izgledala njegova stručna praksa u Engleskoj, a studentica Lea Kuštelega približila nam je njezino CEEPUS iskustvo u Austriji (Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije).

Student koji je trenutno na razmjeni na Sveučilištu Sjever, Alejandro Sanchez Comas, govorio je o iskustvu koje još uvijek proživljava – o životu na Sjeveru, iskustvu u Hrvatskoj te kako se veseli dolasku studenata Sveučilišta Sjever u Madrid. Na kraju je prorektorica ispričala i njezino iskustvo u Austriji te najavila ponovni odlazak u svibnju.

Ukratko; za studenta koji želi sudjelovati u Erasmus+ projektu potrebno je da bude upisan 1. godinu studijskog programa ukoliko želi samo obavljati aktivnost stručne prakse (uz minimalno ostvarenih 55 ECTS bodova) odnosno najmanje 2. godinu preddiplomskog studija za aktivnosti studijskog boravka. Ukoliko se prijavite za studijski boravak, u mjestu u koje ste odabrali morate boraviti 3-5 mjeseci, a za stučnu praksu 2-3 mjeseca. Moguće je ostati i duže, ali u vlastitome trošku.

Prijava za mobilnost mora sadržavati:

  • popunjen prijavni obrazac,
  • kopiju domovnice (za hrvatske državljane) ili drugi dokaz o državljanstvu za strane studente,
  • potvrdu o statusu studenta,
  • prijepis ocjena svih položenih ispita sa svih razina studija,
  • Dodatno:
  • prijavni obrazac za dodatno financiranje studenata s invaliditetom,
  • prijavni obrazac za dodatno financiranje studenata nižeg socioekonomskog statusa i Izjava o članovima zajedničkog kućanstva

Ovim putem Ured za međunarodnu suradnju poziva sve zainteresirane da iskoriste priliku i da se prijave za Erasmus+ mobilnost te da se jave ukoliko imaju detaljnih pitanja i nedoumica. Uskoro će biti objavljen natječaj za prijavu mobilnosti za akademsku godinu 2018./2019. na webu Sveučilišta, tako da pratite stranice!

Stranice koje bi mogle pripomoći informiranju o Erasmus+ programima: erasmusintern.org i praxisnetwork.eu

Foto: Luka Antunac
?>