KOMENTARI

Liječnik daje do znanja kako postoji mogućnost

da mnogi liječnici na pogrešan način liječe

pacijente, a to je na način da im daju prejake doze ili

koktel različitih lijekova koji, naposljetku,

ubija zaražene

„U ovom trenutku se baš ništa ne događa“, riječi su dr. Clausa Köhnleina, njemačkog internista iz Kiela. Riječi koje bi mnogi u startu smatrali smiješnima u ovim „teškim“ vremenima. Intervju kojeg je liječnik Köhnlein dao u emisiji Der Fehlende Part, njemačke televizije RT Deutsch, sadrži popriličnu količinu istine. Tko nakon prvog pregledavanja videa (koji se nalazi ispod teksta) proglasi doktora klaunom, neka pogleda još koji put. Možda mu tada postane jasnije.

„KADA SE TESTIRANJE NE BI RADILO, ŽIVOT BI BIO KAO I PRIJE“

Internist Köhnlein u intervjuu daje niz čvrstih razloga kako nema potrebe za globalnom panikom kakva nije viđena već dugo vremena. Navodi kako su testovi koji se provode u svrhu otkrivanja koronavirusa dobrim dijelom netočni jer su iznimno osjetljivi. Ukoliko sadrži samo jednu molekulu nečega „neuobičajenoga“, test bi mogao biti pozitivan pa čak i da pacijent nema koronavirus. Liječnik daje do znanja kako postoji mogućnost da mnogi liječnici na pogrešan način liječe pacijente, a to je na način da im daju prejake doze ili koktel različitih lijekova koji, naposljetku, ubija zaražene. Dr. Köhnlein pokazao je primjer pogrešnog pristupa liječenju pacijenta na koji je naišao u uglednom engleskom medicinskom časopisu The Lancet. Tamo je pronašao primjer 50-godišnjeg pacijenta koji je umro zbog pogrešne metode koju su liječnici primjenjivali prilikom pokušaja izlječenja od koronavirusa. Ne znajući na koji način mu pružiti odgovarajuću njegu, liječili su ga mnogobrojnim lijekovima, među kojima su čak neki i preparati protiv AIDS-a, što je rezultiralo njegovom smrću.

„BOLJE NAPRAVITI I VIŠE NEGO ŠTO TREBA, MAKAR BILO NEPOTREBNO“

U ovom trenutku svi si možemo postaviti pitanje: Koliko doktora širom svijeta postupa na jednak način kao i liječnici u gornjem, tragičnom primjeru, samim time povećavajući stopu smrtnosti? A svi gledaju taj „magični“ postotak. Što je veći, to je i panika veća. Kako doktori postupaju u Italiji (stopa smrtnosti skoro 11%), Španjolskoj (skoro 8%) i Iranu (skoro 7,5%), zemljama s najvećom stopom smrtnosti među državama koje broje više od 1000 zaraženih? I zašto je to tako? Sigurno nije iz razloga što ti liječnici zaboravljaju Hipokratovu zakletvu pa kreću u ubilački pohod. Dr. Claus Köhnlein smatra kako je glavni razlog – strah. Strah od premalo toga učinjenog u borbi protiv bolesti. Jer, bolje je pretjerati u izvršenju mjera (ne)sigurnosti, pa da pacijent umre, nego da se premalo toga napravi, a da rezultat bude isti. Na kraju krajeva, barem se može reći da se napravilo sve kako bi se osobu izliječilo. Makar to bilo suprotno od onoga kako se trebalo pristupiti bolesti.

Ne očekujem da će ovaj video postati viralan. Pogotovo u ovim vremenima kada potpuno odstupa od kriterija sadržaja kakav se prikazuje ljudima. Kao što sam već napisao u prijašnjem komentaru, treba biti oprezan, treba držati do vlastite higijene, ne se približavati vidno bolesnim osobama, ali da se mora čekati ispred ljekarne sat vremena na snijegu, mislim da je preveć. Ljudi će s vremenom shvatiti. Kako je doktor Köhnlein rekao, ovo je epidemija koje nema.

?>