MULTIMEDIJA

Karantena koja je uslijedila prilikom pandemije koronavirusa neke je natjerala da srede okućnicu, čije su uređenje odgađali mjesecima, drugi će usavršiti kulinarske vještine i sposobnosti. Treći će proširiti vokabular čitanjem knjiga koje im skupljaju prašinu na policama dok će četvrti instalirati aplikaciju Tik Tok i otkriti čari jedne od najpopularnijih aplikacija na svijetu.

Što je Tik Tok?

Pored vrtlarstva, kulinarstva i književnosti, moja znatiželja me ipak odvukla na Tik Tok i već danima me drži prikovanim za mobitel. Tako ja po 3 sata gledam Tik Tok videe, kao da ću iz njih izvući nešto korisno iz ove karantene. Za sve vas koji ne znate, Tik Tok je društvena mreža namijenjena za snimanje videa, najčešće „lip-sync“ (usna sinkronizacija) vrste ili plesanja na najpopularnije pjesme. Videi se mogu podijeliti samo u krugu prijatelja, ali postoji i mogućnost dijeljenja s drugim Tik Tok korisnicima. Najbolja stvar od svega je ta, što možeš pratiti tzv. tiktokere bez stvaranja vlastitih videa. Na Tik Toku snimaju svi – djeca, odrasli, poznati, kućni ljubimci, plišane igračke, najpoznatiji lokalni, ako ne i regionalni influencer Dean Kotiga…

Što je u Tik Toku tako zarazno?

Zašto je Tik Tok svima zanimljiv? Gledam to iz svoje perspektive; zadivljujuće mi je gledati poneke djevojčice od 10-ak godina kako imaju bolje plesne pokrete od mene. Ili pak moje vršnjake, kako imitiraju poznate osobe s njihovim provalama (osobni favorit su mi imitacije Miljane Kulić). Naravno, ima i onih čiji videi zrače susramljem, primjerice djeca koja „lip-syncaju“ pjesme o prostituciji, alkoholu i drogama. Putem Tik Toka može se doživjeti „rollercoaster“ emocija, počevši od čuđenja, divljenja, uzbuđenja, pa sve do gađenja. No, samo te tjera da „scrollaš“ i „scrollaš“… I eto te, još uvijek budnog u 3 sata ujutro u krevetu, gledaš Tik Tok videe i u sebi pjevušiš pjesmu na koju svi plešu.

Kako je počela zaraza…

Moj odnos s Tik Tokom može se opisati kao „love-hate“. Tek kad se pojavio, nisam obraćala pozornost na njega, pod izlikom kako je to aplikacija samo za djecu. S druge strane, na drugim društvenim mrežama prikazivalo mi se nekoliko videa koji i nisu bili toliko loši, ali i dalje nisam vidjela potrebu za instalacijom Tik Toka. Sad, u karanteni, nekolicina mojih prijatelja i poznanika su na ostalim društvenim mrežama objavljivali svoje videe. „Okej, nisu samo klinci tamo, možda bih i mogla instalirati.“ – pomislila sam. Kud svi, tud i mali Mujo. Bilo je potrebno samo nekoliko pogledanih videa i već sam se našla nasred sobe, snimajući koreografiju na pjesmu „Cannibal“ od Ke$he (što je trenutno trend na Tik Toku), ali i imitirajući Miljanu Kulić (sudionicu srpskog realitya).

Tik Tok ipak nije samo mjesto za djecu već i za ostale generacije kojima aplikacija služi kao novi način zabave. Poneki će tako naučiti nove plesne korake i zablistati na podiju iduće studentske srijede. Neki će konačno otkriti svoj glumački talent, neki će se dobro nasmijati, ako ne na svoje, onda na tuđe videouratke i na taj način izlučiti serotonin koji je, u ovom karantenskom životu svakako dobrodošao.

?>