KULTURA

Obavijen misterijama „Enola Holmes“ ilm je koji je nastao prema istoimenoj prvoj knjizi iz serijala „The Enola Holmes Mysteries“, autorice Nancy Springer. Harry Bradbeer redatelj je filma, a glavna uloga u filmu pripala je glumici Millie Bobby Brown, zvijezdi serijala „Stranger Things“, te je ujedno i jedna od producenata filma. Film je prvobitno trebao trebala napraviti Warner Bros Pictures produkcija, no zbog nastale situacije s korona krizom film je preuzeo Netflix. Film je izašao 23. rujna 2020.“ godine.

„Enola Holmes“ film je čija se radnja ovog puta ne bazira na poznatome Sherlocku Holmes, već njegovoj mlađoj sestri Enoli. Enola je 16-godišnjakinja koja živi samo s majkom, dok su njezina dvojica braće otišli od kuće u svijet, a otac joj je preminuo kada je bila mala. Za razliku od drugih mladih djevojaka u to vrijeme, Enola je obrazovana kod kuće, odnosno majka ju je podučavala svemu što bi jedna djevojka u to vrijeme trebala, ali i ne trebala znati. Primjerice osim, čitanja svih knjiga koje posjeduju, podučavala ju je borilačke vještine posebice šah i naposljetku,naučila ju je razne zagonetke i igre riječima, što je važno za radnju samog filma. U samom početku filma, Enola otkriva kako joj majka obožava igre riječima, što je vidljivo u odabiru imena „Enola“ jer „Enola“ daje „alone“, što ujedno znači i „sama“. Enola je prikazana kao hrabra, inteligentna i pomalo buntovna djevojka. S obzirom na to da je sestra Sherlocka, može se odmah zaključiti kako će Enolin lik biti izuzetno hrabar, inteligentan i sklon misterijima i rješavanju istih. S druge strane, upoznajemo majku, Eudoriu, koja je sama odgajala kćer na način na koji je smatrala da je najbolji zbog svijet u kojem žive. Za razliku od drugih majka koje su svoje kćeri pripremale da budu savršene kućanice i dobre supruge jednog dana, Eudoria je Enolu pripremala da bude samostalna i jaka žena koja će se moći izboriti za svoja prava i svoj glas. Zatim upoznajemo braću –  Sherlocka i Mycrofta. Sherlock smatra da je Enola inteligentna mlada djevojka u kojoj vidi i dio sebe, Mycroft vjeruje da je problematična te ju pod svaku cijenu pokušava staviti pod kontrolu, odnosno preodgojiti ju. Nakon što Enola pobjegne u potragu za majkom, na putu sreće mladog Viscounta Tewkesburia, koji bježi od svoje obitelji. Tijekom putovanja oboje shvate da je Tewkesbury u opasnosti i da ga netko želi ubiti. Naposljetku se ispostavi da ga je vlastita baka dala ubiti kako ne bi zauzeo očevo mjesto u kući lordova i kako ne bi mogao glasati za reformu koja bi donijela pravo glasa i žena. Tijekom cjelokupnog putovanja, Enola saznaje da joj je majka bila članica sufražetkinja, odnosno žena koje su se borile za vlastito pravo glasa, te da je to ujedno i razlog zašto je morala tako naglo otići i ostaviti Enolu samu. Koristeći zagonetke i igre riječima, Enola ostavlja majci poruke u novinama koje voli kako bi ju mogla kontaktirati. Umjesto majke, kontaktira ju Sherlock, no Enola uspije shvatiti, te prerušena promatra braću i njihov razgovor u kojem Sherlock zahtjeva od Mycrofta da on postane njezin skrbnik i brine za nju, na što Mycroft pristaje. Na samom kraju, Enolu dočeka majka u sobi u kojoj je odsjela te joj objasni razloge zašto je morala tako naglo otići, dok Tewkesbury daje presudni glas za reformu.

Gledatelji temu filma shvaćaju tek nakon što su proveli određeno vrijeme gledajući. Možda bi se isprve za glavnu temu moglo navesti da je sam nestanak, odnosno odlazak Enoline majke i Enolina potraga za njom, no ako pokušamo shvatiti samu srž i značenje filma, . Stoga se u prvi plan stavlja problem koji je djelomično i danas još prisutan, makar u puno modernijim načinima. Problem jest taj da i dandanas žene još uvijek nemaju potpuno ista prava kao muškarci.Ideja je filma borba za pravo glasa žena, odnosno spolnu ravnopravnost bez da ih se smatra samo kućanicama i suprugama koje će odgajati djecu, po mogućnosti mušku

Analiza načina snimanja filma i sam njegov takozvani govor, odnosno način na koji prenosi određene poruke, nije zapravo u počeku potpuno shvatljiv. Primjerice je uočljivo u samom odlasku Enoline majke, u kasnije otkrivenim razlozima zbog kojih je Tewkesbury trebao biti ubijen, načinu na koji se Mycroft odnosio prema Enoli i kako je samo želio žena postane pristojna žena koja bi mogla postati nečija supruga jer je to jedino bitno.

Film je poprilično zanimljiv jer sadrži dosta misterije i bazira se na nekim stvarima, odnosno problemima koji su nekada bili izuzetno veliki, makar i dandanas su prisutni samo nisu pretjerano vidljivi jer je sve sakriveno pod maskom „boljeg društva“. Naposljetku film iznosi jasnu poruku i svakako je vrijedan gledanja.

 

Fotografija: Screenshot/Instagram @enolaholmes2_

?>