DRUŠTVO

Na hackathon natjecanju – ENERGY CODEFEST powered by RWE, koprivnički tim Infinite Loop predstavio je najbolje rješenje za pametno upravljanje energijom. Radi se o maratonskom natjecanju u programiranju koje je trajalo puna 24 sata.

Od ukupno sedam prijavljenih timova, mladih inovatora, programera, studenata i srednjoškolaca imalo je zadatak osmisliti i razviti nova rješenja u području energetike i kreirati alat za izračun uštede krajnjem kupcu na način da izrade kalkulator uštede i izvještaj o uštedi koji bi se ispisao i ostavljao kupcu prilikom energetskog savjetovanja u njihovom domu, upravo je koprivnički tim Infinite Loop predstavio najbolje rješenje zbog čega su i nagrađeni s 4000 kn.

Tim su sačinjavali mladi programeri Goran Futač, Nino Sikavica, Luka Blažek i Vedran Harmadi, a nagradu im je uručio Karl Kraus, predsjednik uprave RWE Hrvatska koji je bio vrlo zadovoljan predstavljenim rješenjima timova.

Pobjednički tim i mentori

“RWE je glavni pokrovitelj koprivničkog hackathona ENERGY CODEFESTA budući da kao odnedavni strateški partner Gradu Koprivnici i Komunalcu u plinskom poslovanju pokazujemo interes za suradnju s koprivničkim poduzetnicima koji imaju mogućnost biti povezani s energetskim sektorom, novim tehnologijama i inovacijama. U potrazi smo za inovativnim idejama i nudimo mogućnost nadogradnje rješenja koja smo danas vidjeli uz potpisivanje ugovora s RWE. Ugodno sam iznenađen Koprivnicom i Koprivničkim poduzetnikom koji je okupio toliko mladih i kreativnih ljudi koji su bili spremni programirati 24 sata. Čestitke svim sudionicima natjecanja!,” izjavio je Karl Kraus.

“Programirati puna 24 sata bez spavanja je bilo prilično zahtjevno, najviše zbog umora koji nas je počeo hvatati oko 3 u noći, a zbog kojeg je došlo do velikog pada koncentracije koji je bio okidač nervoze i laganih trzavica u timu (koje smo, naravno, u minuti rješavali kao pravi tim). Sva sreća što smo u jednom momentu dobili energetsko piće, inače bi bilo još teže. Što se tiče samog zadatka, od trena kad nam je bio predstavljen znali smo da će biti puno posla jer je trebalo pokriti različite bitne funkcionalnosti od kojih ni jedna nije bila trivijalna za implementaciju.

Codebox_3.mjesto

Za sam razvoj ideje nam je trebalo više od 2 sata. Nismo stigli pokriti sve detalje, ali smo do kraja natjecanja uspjeli završiti manje-više sve bitne slučajeve. Prostora za poboljšanja ima dosta, 24 sata je premalo za razvoj kompletnog rješenja koje bi bilo spremno za uporabu na terenu. Osim “radnog” dijela svidjelo nam se uvodno predavanje gosta Maria Brkića. Bilo je vrlo zanimljivo čuti njegova iskustva i savjete kako bolje održati pitch potencijalnim kupcima. Pohvalili bismo i tim Koprivničkog poduzetnika na odličnoj organizaciji cijelog događaja.”, podijelio je s nama Goran Futač, voditelj pobjedničkog tima.

Naglasak zadatka jest u softverskom rješenju uštede energije što jednostavnijem za korištenje, da bi se ubrzao proces prikupljanja podataka prilikom energetskog savjetovanja te da se koriste efikasne i ekološki prihvatljive led žarulje.

“Super je bilo u Koprivnici ova dva dana, jako sam oduševljen kako su timovi uspjeli stvoriti inovacije i pokazati neočekivano puno talenta.”, rekao je Mario Brkić iz Beča, jedan od mentora na ENERGY CODEFESTU.

Zero molecule_2.mjesto

Uz glavnu nagradu za prvo mjesto, nagrade od 2000 kn pod pokroviteljstvom Inducte++ za drugo mjesto dobio je Tim Zero molecule (David Ante Macan i Boris Tomaš iz Varaždina), a za treće mjesto dodijeljena je informatička oprema Arke, jednog od sponzora, i to Timu Codebox (Filip Stojić i Martin Kolarić).

Osim glavnih nagrada, dodijeljene su i nagrade publike, kao i mogućnost potpisivanja ugovora s RWE Hrvatska. Nagradu publike osvojio je tim NullTeam (Leonardo Gazdek, Lovro Grgić i Matija Kolarić).

Najmlađi tim_nagrada publike

Ostali timovi bili su TIM Beta Bots (Kristijan Marić, Goran Kovačić, Hrvoje Orejaš, Zvonimir Štimac), TIM Inovation Ideas (Mateo Polančec, Jakov Ivančan, Luka Šikić) te TIM Pixiu (Dominik Kadežabek, Igor Obradović, Tomislav Jendrić i Filip Mramor).

“Ovo je dobar input za razvoj grada, a posebno za razvoj startupa i tehnologija, te sam sretna što ove godine imamo prijavljen jedan tim više iz Koprivnice.”, naglasila je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić.

Koprivničkom poduzetniku, kao inicijatoru ovog natjecanja, ovo je drugo natjecanje tog tipa i to u suradnji s RWE Hrvatska, drugim najvećim opskrbljivačem električnom energijom u Hrvatskoj. Natjecanje se održalo 19. i 20.5.2017.

Skupna fotka

Foto: Bojan Koštić & Petra Travinić

 

?>