KULTURA

U sklopu projekta Centra za izvedbene umjetnosti Varaždin, umjetnički kolektiv Vrum organizirao je zanimljive radionice za polaznike i publiku. U okviru radionice „Enciklopedija nevidljivog rada“ animirani su i predstavnici varaždinskih kulturnih institucija i medija. Tri dana moderirale su je članice Instituta za katastrofu i kaos. Radionica koja je oduševila polaznike, ravnodušnu nije ostavila ni publiku koja je sudjelovala u završnoj izvedi u Klubu Europa media varaždinskog kazališta.

„Pitanje rada je egzistencijalno, identitetsko i svima blisko, a time smo se bavile u radionicama. Igrom smo se pokušale odmaknuti od općeprihvaćenog koncepta razmjene kapitala i rada, koncepta povratka kapitala kroz novac te stvoriti utopijsku zajednicu. Dogodilo se nešto vrlo intimno; polaznice su podijelile svoja iskustva bez osjećaja izloženosti. Prema reakcijama shvatili smo da su se zabavljale i dobile nove perspektive“, rekla je Iva Nerina Sibila, jedna od moderatorica.

ENRizvedba (3 of 6)

„Našu ideju smo na koncu postavile izvedbom u kojoj su drugačije percepcije rada i znanja kao kapitala prenesene s našeg kolektiva na krug polaznica, a s njih na krug publike. Zahvaljujući otvorenosti svih sudionika, ideja je profunkcionirala. Vrlo smo zadovoljne i zahvalne onima koju su se usudili upustiti u to“, istaknula je Sibila.

Publika na „Enciklopediji nevidljivog rada“ nije imala ulogu pasivnog promatrača; primljeni su kao latecomers – osobe koje su se uključile s malo zakašnjenja.

„Završna izvedba bila je iznenađujuća i odlična. Osvijestila sam životnu važnost nekih nevidljivih i ponekad premalo cijenjenih stvari. Zahvalna sam na ovom iskustvu“, otkrila nam je žena iz publike.

„Enciklopediju nevidljivog rada“ moderirale su članice Instituta za katastrofu i kaos – Iva Nerina Sibila, Annalaura Alifuoco, Hana Lukas Midžić i Mila Pavićević. Kasnije su se pridružile Selma Banich, Deana Gobac, Nataša Govedić i Charlotte Darbyshire. Centar za izvedbene umjetnosti Varaždin je ovom radionicom okončao ovogodišnji niz programa vezan uz suvremeni ples. S novim sadržajima nastavit će u siječnju iduće godine.

?>