Studentski

dw.de

Živimo u zemlji u kojoj gotovo svi paze na svaku kunu i gledaju kako će novac s kojim raspolažu razvući od prvog do prvog. Tu se ubrajaju i studenti čiji su džeparci mali, a uglavnom ih financiraju roditelji. Osim na osnovnim stvarima poput karte za vlak ili autobus, oni pokušavaju uštedjeti gdje god mogu.

Provjerili smo koje proizvode i namirnice studenti najčešće kupuju u Koprivnici:

Kava – cijena ovisi o kafiću, a uglavnom je oko 7 kuna. Neizostavna je ako se nalazite nekoliko kilometara od centra grada, a negdje morate provesti dva sata. Jedino što imate u blizini je kafić.
Duhanski proizvodi – cijena cigareta je do 25 kuna, a cijene su u pravilu iste u svim trgovinama i kioscima.
Peciva – studenti Sveučilišta Sjever najčešće kupuju u prolazu, u žurbi na predavanja, u pekari Klas u kojoj najjeftinije pecivo – slanac – košta 2 kune. Jeftinih peciva ima i u Kauflandu.
Kruh – prosječna cijena je oko 4,50 kuna u Billi, Konzumu, Plodinama i ostalim trgovinama.
Tjestenina – špageti u Konzumu koštaju 7,49 kuna.
Sendviči – budući da studenti često nemaju vremena za zdravije obroke, posežu za sendvičima čija prosječna cijena u Mlinaru prelazi 10 kuna.
Salama – najjeftinija je u Lidlu.Dvoje naših studenata podijelilo je svoja iskustva o navikama trošenja.

Dvoje naših studenata podijelilo je svoja iskustva o navikama trošenja.

Studentica novinarstva Petra: „Budući da studiram u rodnom gradu, imam manju potrebu za kupovanjem osnovnih stvari poput hrane. Dok sam studirala u Osijeku, trošila sam na hranu i kozmetiku. Sada najviše ostavim u drogerijama, a tu i tamo nešto potrošim i na odjeću. Užitak mi je kupovati knjige, ali sad više trošim na putovanja i kratke izlete. To je vjerojatno potaknuto činjenicom da sam kod kuće i s vremena na vrijeme imam potrebu nekamo otići.“

Studentica novinarstva Lidija: „Kao studentica, većinu svojeg džeparca trošim na izlaske, kave s prijateljima te na cigarete. Ono što mi ostane potrošim na kino ili na neki dobar komad odjeće.“

Studenti tjedno troše dvjestotinjak kuna samo na hranu, a kada dodamo još i cijenu mjesečne karte ili stanarine, dolazimo do prilično velike svote. Uz navedeno, kupuju se još i sokovi, brza hrana i povrće. Oni koji svakodnevno putuju iz drugih gradova mjesečno potroše oko 1500 kuna. Najviše novca izdvoje za prijevoz, hranu, društvene aktivnosti i izlaske. Oni koji moraju plaćati stanarinu i režije nerijetko potroše i dvostruko više. Uz tanak novčanik na kraju mjeseca dolazimo do zaključka – nije lako biti student!

?>