Hrvatska

Dubrovački student Vlaho Grbić, diplomirani novinar, sa svojim kolegom Alenom Perićem osmislio je aplikaciju na tabletu kojom je uobičajena turistička tura s vodičima pala u zaborav. Grbić i njegov kolega Perić osnovali su vlastitu tvrtku Dubrovnik trails koja se bavi organiziranjem turističkih tura pomoću tableta i aplikacija koje su sami osmislili.

Što Vas je inspiriralo za pokretanjem ovakvog tipa turističkih tura?

Zapravo, meni nije došla inspiracija, već mom kolegi Alenu Periću. On je bio u Austriji na razmjeni studenata gdje su imali zadatak u sklopu studija, pomoću aplikacije i tableta, tražiti skrivena blaga po gradu. Shvatio je da takvo što u Dubrovniku ne postoji, a budući da je Dubrovnik najposjećenija turistička destinacija mislio je da bi bilo zanimljivo povezati turizam, modernu tehnologiju i atraktivne lokacije.

Zašto je prva online tura bila inspirirana po uzoru na  televizijski serijal Game of Thrones?

Više od 60% turista koji posjete grad Dubrovnik dolaze ovdje isključivo zbog lokacija na kojima se snimala serija Igra prijestolja. Uvidjeli smo da postoji mnoštvo turističkih tura vezanih upravo za to, ali mi smo jedini koji su se odlučili za ovakvu vrstu multimedijske ture.

Koliko vam je vremena trebalo od ideje do realizacije projekta?

Posvetili smo ovom projektu više od šest mjeseci rada. Svakog dana bili smo okupirani njime jer smo imali i neke probleme u realizaciji. Najveći problem bio je GPS, budući da je da signal za internetski promet otežano radio u Starom gradu, među zidinama. Morali smo svakoga dana odlaziti na lokacije na kojima se snimao Game of Thrones kako bi sustav imao dobru navigaciju tijekom korištenja aplikacije.

Jeste li razvili u aplikaciji još koju turističku turu osim Game of Thrones?

Da, zasad imamo u ponudi Piratsku turu, a radimo i na turi pod nazivom Dubrovačke legende. Piratska tura se sastoji od 11 različitih lokacija u Starom gradu i bazira se na povijesti Dubrovnika. Ipak, najpopularnija inačica među turistima je Game of Thrones tura.

U usporedbi s tradicionalnim turističkim turama, jeste li ozbiljni konkurenti među turističkim agencijama/vodičima?

Zasad je još uvijek turistička tura s vodičem popularnija. Nadamo se da ćemo od ove sezone ipak biti ozbiljni konkurenti na tržištu, iako moram napomenuti kako smo i s dosadašnjim rezultatima iznimno zadovoljni. Također, istaknuo bih kako nam je popularizaciji naše aplikacije pripomogla suradnja s turističkim agencijama u Dubrovniku, iako imamo i vlastiti prostor gdje dočekujemo turiste.

 

Novinari redakcije Pressedana imali su prilike isprobati turističku turu Game of Thrones pomoću tablet aplikacije i uvjeriti se u atraktivnost i primamljivost ovakvog načina upoznavanja s Dubrovnikom.

Foto: Chiara Čargonja
DSC_0755

?>