Putovanja

Glavni i najveći grad dobro nam poznate Irske jedna je od top destinacija pri odabiru putovanja. Cijela Irska poznata je po bajkovitom zelenilu po kojemu je i dobila naziv zeleni otok, a Dublin je središte te bajke.

Iako geografski manji od nekih ostalih europskih top destinacija, definitivno nije i manje vrjedniji. Dublin je poznat po toplini i gostoljubivosti svojih stanovnika koji ne skidaju osmijeh s lica bez obzira na konstantno tmurno i kišovito vrijeme. Vrlo je jednostavan i lako se možete snaći u samom gradu, a lakše kretanje omogućuju autobusi na kat, poznatiji pod nazivom doubledeckeri.

Duž grada teče rijeka Liffey uz koju možete uživati u ugodnoj dnevnoj ili večernjoj šetnji, a za sve ljubitelje dobrog shoppinga preporuka je odlazak do ulice Grafton, trgovačkog sjedišta. U blizini se nalazi i najstariji trgovački centar u Europi, George’s Street Arcade.

Izvor: privatna arhiva

Dublin je poznat po dugovječnoj povijesti i starim građevinama koje i danas možete obići prilikom razgledavanja. Trinity College, Dublinsko sveučilište koje čuva The Book of Kells, knjigu za koju se smatra da je najljepše oslikan rukopis evanđelja na latinskome jeziku, samo je jedna od takvih građevina.

Izvor: privatna arhiva

Ono po čemu je Dublin prepoznatljiv je naravno veliki broj tradicionalno uređenih pubova koji su postali zaštitni znak samog grada, a mogu se pronaći u gradskoj četvrti Temple Bar. U pubovima možete probati tradicionalno irsko pivo Guinness, a ako želite saznati više o izradi Guinness piva, posjetite Guinness Storehouse.

Izvor: privatna arhiva

Ako se želite osjećati kao pravi Irci, preporuka je da Dublin posjetite u proljeće, preciznije 17. ožujka kada cijela zemlja tradicionalno slavi blagdan sv. Patrika. Tih dana osjetit ćete pravu opuštenu i živahnu atmosferu.

Top 12 – što vidjeti u razgledavanju

 1. Katedrala Sv. Patrika
 2. The Spire – čelična igla ili drugim nazivom spomenik svjetlosti visok 120 m
 3. Croke Park – stadion namijenjen galskim igrama
 4. Samuel Beckett Bridge – kablovski most u obliku prepoznatljive irske harfe
 5. Aviva stadion – sportski stadion
 6. Katedrala Sv. Trojstva
 7. Nacionalni muzej – National Museum of Ireland
 8. Nacionalna galerija – National Gallery of Ireland
 9. Dublin Castle – glavno sjedište Irske vlade, konferencijski centar smješten u samom središtu grada
 10. Kilmainham Gaol – bivši irski zatvor, a danas muzej
 11. Jameson Distillery Bow St. – destilerija poznatog irskog viskija
 12. Irski muzej moderne umjetnosti – Irish Museum of Modern Art

?>