Zdravlje

Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije otvorilo telefonsku liniju za psihosocijalnu podršku osobama u samoizolaciji ili karanteni. Tako osobe koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni zbog koronavirusa mogu putem telefonskog broja 091 9426 800 u vremenu od 10 do 18 sati obratiti stručnjacima za psihosocijalnu pomoć.

Telefonsku liniju pokrenulo je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Uz gore navedeni broj otvoren je i jedinstveni telefonski broj 0800 118 na kojem dežuraju stručne osobe koje će vam u slučaju potrebe pružiti potrebne informacije i emocionalnu podršku kako bi lakše prebrodili nastalu situaciju.

U Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije (Trg dr. Tomislava Bardeka 10 – ulaz s dvorišne strane) otvorena je ordinacija primarne medicine za pregled pacijenata sa sumnjom na koronavirus. Sve osobe koje imaju ozbiljne simptome povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje, kratkog daha, mole se da ne dolaze direktno u ordinaciju već da prvo kontaktiraju liječnika putem telefona 048 279-637 kako bi se utvrdilo postoji li potreba za dolaskom. – doznajemo iz priopćenja Ureda župana Koprivničko-križevačke županije

U cilju suzbijanja koronavirusa ponavljamo upute Zavoda za javno zdravstvo za građane:

1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskog centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

Ako razvijete simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) javite se telefonom svom izabranom liječniku, koji će na temelju Vašeg zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus.

Ako Vam zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, nazovite izabranog liječnika ili neka ga kontaktira netko od Vaših ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Ne idite sami u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave.

?>