SVEUČILIŠTE SJEVER

Studenti novinarstva, ali i svi zainteresirani su u petak, 25. svibnja 2018., imali priliku slušati gostujuće predavanje glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića.

Predavanje se održalo u Sveučilišnom centru Koprivnica, a u opuštenom razgovoru između moderatorice Petre Slavečki i Dražena Klarića studenti i osoblje Sveučilišta Sjever čuli su nešto više o njegovu iskustvu rada u medijima, trendovima u medijima, utjecaju društvenih mreža na novinarstvo, digitalizaciji, transformaciji, fenomenu lažnih vijesti te jesu li prisutne na hrvatskoj medijskoj sceni, kao i tome je li Večernji list lijevi ili desni medij, no i o mnogim drugim zanimljivim temama.

Medijska scena u Hrvatskoj postoji

Na pitanje postoji li medijska scena u Hrvatskoj, Klarić je potvrdno odgovorio komentirajući kako je „problem hrvatske medijske scene i hrvatske javnosti ustvari taj što smo navikli da postoji jedna vrsta mišljenja. U Hrvatskoj u kojoj jedni glasaju lijevo, a drugi desno, ima mjesta za različita mišljenja i na medijima je da omoguće izlazak svih tih mišljenja“.

Večernji list se pretežno promatra kao desničarski medij što Klarić nije demantirao, ali je naglasio kako je „Večernji list novina centra prema desno. Uvijek je bio i uvijek će biti. Ne radikalno desno, ali od centra pa lagano na desno“.

Moja snaga polazi iz mojih novinara i mojih suradnika, rekao je Klarić komentiravši suodnos uređivačke politike i vlasnika naglašujući kako on stoji iza svega što je napisao, da vlasnici nadgledaju rad, ali i da opet ima slobodu raditi svoj posao.

Zabrana kupovine i čitanja Večernjeg lista u Hercegovini

Na predavanju se pričalo o brojnim projektima Večernjeg lista, a posebno se istaknula knjiga bivšeg premijera Ive Sanadera izdana u Večernjem listu. Klarić je još spomenuo kako bi jednog dana volio pročitati memoare Zorana Milanovića, a možda i knjigu Ante Gotovine.

Publika je čula nešto i o „padovima“ koji su se događali kroz 24 godine rada – od brzopletosti i nepažnje prenošenja informacija, do župne zabrane čitanja Večernjeg lista u Hercegovini zbog prijateljica noći u Međugorju. Klarić je ukratko ispričao priču i smiješnu posljedicu komentirajući kako ga dan danas kada dođe u Hercegovinu često oslovljavaju sa „ti si taj“.

 

Na kraju predavanja je sa studentima podijelio tri ključna savjeta za buduću karijeru: „budite uporni. Stvarno budite uporni, pa i dosadni. Ne postoji glupo pitanje, samo glupi odgovori. Nesigurnost nije grijeh, samo napravite dobru podlogu. I posljednje, kada dođete u redakciju – budite komparativni, ali ne dozvolite da vas gaze“.

 

?>