DRUŠTVO

Domagoj Jakopović, javnosti poznat pod pseudonimom Ribafish, održat će gostujuće predavanje na Sveučilištu Sjever u ponedjeljak, 7. studenog s početkom u 18 sati. Ribafish diplomirani je profesor geografije, kolumnist, gurman, svjetski putnik, istraživački novinar i pivopija.

Osim što radi u nekoliko klasičnih i digitalnih medija, te reklamnim agencijama, urednik je portala gastro.hr kojeg koristi kako bi istražio raznovrsnu hranu, pa su tako čitateljima ponuđeni novi recepti, gastronomske vijesti, savjeti i planeri obroka. “Nova pivska revolucija: Može li craft pobijediti industriju?” naziv je predavanja na kojem će nam otkriti što je craft, koja je razlika između njega i industrije, zašto treba piti pivo i koliko ima pivovara u Hrvatskoj.

Craft je neindustrijski, ručno rađeno pivo čija je proizvodnja započela sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a popularnost naglo porasla. Izrađuje se po tradicionalnim receptima, a za samu je izradu potrebna kreativnost i pedantnost. Proizvodnja je skuplja od običnog piva prvenstveno zbog cijene sastojaka. Festival, poznat po velikim količinama piva, svake se godine održava u Njemačkoj pod nazivom Octoberfest gdje se pije domaće pivo, odnosno spomenuti craft, a domaća inačica održava se u Koprivnici svake godine tijekom trajanja Renesansnog festivala.

Paraleleno uz festival, organiziraju se i Dani piva na kojima posjetitelji mogu razgledati Pan pivovaru uz stručno vodstvo, kušati pivo i upoznati se s procesom njegova nastajanja. U rujnu prošle godine, KKC Pixel organizirao je druženje na otvorenom gdje su se kušala najbolja craft piva u Hrvatskoj. Po prvi su se puta na jednom mjestu okupile najbolje craft pivovare iz cijele Hrvatske, ali i gosti iz inozemstva. Posjetitelji su mogli kušati preko 16 vrsta piva, a glavna ideja organizatora bila je ponovno pokretanje i oživljavanje kulture ispijanja piva i Koprivnicu učiniti turističkim pivskim središtem Sjeverne Hrvatske.

 

?>