Glazba

Ako o svom omiljenom glazbeniku želite saznati nešto više, a da nije suhoparno čitanje dugačkih tekstova, najbolji način za to je pogledati film. Brojne su glazbene zvijezde odlučile ispričati svoje životne priče, karijerne uspone i padove, tajne koje javnost nije znala. Kroz ove filmove možete „zaviriti“ u njihove živote i vidjeti kadrove koje još nikada niste.

Metallica – Some Kind of Monster (2004.)

Ako ste mislili da bend ne može prolaziti kroz egzistencijalnu krizu, ovaj dokumentarac dokazuje suprotno. U filmu, objavljenom 2004. godine, prikazuje se najteže i najmračnije razdoblje Metallice.  Od proba benda, koncerata, intervjua pa sve do scena u kojima je došlo do skorog raspada ovog velikog benda, možete pogledati u filmu Some Kind of Monster, koji je dobio ime po jednoj od njihovih pjesama. Film se nalazi na listi najboljih dokumentaraca poznatog američkog časopisa Rolling Stone i osvojio je nagradu Independent Spirit Award for Best Documentary Feature.

Bob Dylan – Rollin Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

Pseudo-dokumentarni je film o poznatom američkom pjevaču i njegovoj turneji Rollin Thunder Revue 1975. godine. Kako se dvjestogodišnjica osnutka Sjedinjenih Američkih Država približavala, (4. srpnja 1776. godine napisana je Deklaracija o nezavisnosti SAD-a), a u zemlji se osjetilo sumorno raspoloženje, pogotovo nakon neslavnog izlaska zemlje iz Vijetnama te skandala s Watergateom, Dylan je odlučio okupiti ekipu i krenuti u avanturu. U filmu se prikazuje razgovor s Dylanom i brojnim drugim glazbenicima, dijelovi njegovih nastupa i zanimljivih igranih isječaka.

The Beatles – The First US Visit

Dokumentarni je film koji prati svjetski poznati bend The Beatles, koji je došao prvi puta u Ameriku 1964. godine. The First US Visit prikazuje početak „Beatlemanije“ u SAD-u  i povijesni nastup benda u „The Ed Sullivan Show“. Film ima poseban ugođaj jer je crno-bijeli i tako stvara osjećaj kao da ste zbilja tamo.

David Bowie – Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Koncertni film iz 1979. godine koji prati nastup engleskog pjevača Davida Bowiea i njegovog benda The Spiders form Mars. Na tom nastupu Bowie je iznenadio publiku objavom da mu je to zadnji nastup koji će ikada izvesti, ali to je samo bila varka. Što se zapravo dogodilo saznat ćete ako pogledate film.

Pink Floyd – The Wall

Glazbeni je film s animiranim dijelovima baziran na istoimenom albumu Pink Floyda. Film se vrti oko usamljene rock zvijezde Pink, koji je bio uvučen u ludilo i depresiju nakon smrti oca.  On odlučuje graditi zid koji ga štiti od svijeta i emocionalnih situacija koje se zbivaju oko njega. Scenarij za film napisali su vokalist i basist benda. Poput glazbe na albumu i film je izrazito metaforičan u kojem nema puno dijaloga nego samo glazba.

Amy Winehouse – Amy

Jedna od najvećih zvijezda svoje generacije i uzor brojnim glazbenicima bila je Amy Winehouse.

Film opisuje život pjevačice, njezinu obitelj, borbu s ovisnošću, prije i nakon procvata njezine karijere i popularnosti, a što je najvažnije, otkriva dubinu o njoj kao osobi i glazbenom geniju. Film je imao trideset i tri nominacije i osvojio trideset filmskih nagrada. Uključujući i nagradu za najbolji europski film na 28. Europskim filmskim nagradama, nagradu Grammy za najbolji glazbeni film, MTV nagradu za najbolji za najbolji dokumentarac.

Michael Jackson – Leaving Neverland

Skandali koji su pratili svjetski poznatog i kontroverznog američkog pop glazbenika, praćeni su sa velikim zanimanjem u svim medijima pa je tako na kraju stvoren i film.

Leaving Neverland je dokumentarac koji ima dva dijela, iz 2019. godine, a režirao ga je Dan Reed. Film istražuje odvojena, ali povezana paralelna iskustva dvojice mladića, Jamesa Safechucka, u dobi od deset godina, i Wadea Robsona, u dobi od sedam godina, koji tvrde da ih je, kao djecu, seksualno zlostavljao pjevač Michael Jackson. Film je pokrenuo brojne prosvjede Jacksonovih fanova koji su bili protiv objave filma jer je film, navodno, širio laži. To nije prvi put da je Jackson optužen za tako nešto. Ako želite saznati više o toj aferi, pogledajte film.

Whitney Houston –

Whitney Whitney Houston bila je talentirana američka pjevačica koja je svoj život i karijeru završila prerano. Dokumentarni film o velikoj pjevačkoj divi snimljen je 2018. godine. U filmu se prikazuju mnoge arhivske snimke, razgovori s obitelji koji otkrivaju mračnu stranu Whitneyjina djetinjstva, problemi s drogom kao i mnoge kućne snimke koje su članovi obitelji dali režiseru. Osim priče o njenom životu i karijeri, u filmu se skrivaju i brojne kontroverzne pretpostavke i tajne koje Whitneyjin PR tim nije želio pustiti u javnost kako te informacije ne bi naštetile njezinom ugledu.

Nina Simone – What Happened, Miss Simone?

Biografski je dokumentarni film o Nini Simone, američkoj glazbenici i aktivistici za građanska prava. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu Sundance 2015. godine. Dokumentarac bez cenzure prikazuje život slavne pjevačice soula, njezin težak karakter, borbu s bipolarnim poremećajem, sklonost psihičkim slomovima te do sada neobjavljene videosnimke i emocionalne intervjue s Nininom kćeri i prijateljima.

The Rolling Stones – Gimme Shelter Američki je dokumentarni film koji prati turneju britanskog rock benda The Rolling Stonesa po SAD-u 1969. godine, s posebnim naglaskom na besplatni koncert na Altamontskom trkalištu. Film su režirala braća Albert i David Maysles , koji su poznati po tome što uvijek nastoje prikazati događaje onakvima kakvi jesu, a to se posebno vidi u ovom dokumentarcu jer u film nije logički organiziran. Također, prikazuje i nasilje potaknuto alkoholom i drogom u kojem su sudjelovali i članovi benda te ubojstvo jednog od gledatelja na koncertu

?>