Uncategorized

Miteseri su vječni problem na licu većine osoba, a nalaze se na području nosa, čela ili brade. Nastaju zbog nakupljanja nečistoća, ulja ili ostatka šminke na licu te rezultiraju u crnim točkicama na mjestu pora.

Poznato je da su maske za lice najbolji način za detoksikaciju i čišćenje lica jer sadrže sastojke kao što su glina i ugljen koji izvlače nečistoće na površinu i vežu ih za sebe kako bi uklonili nakupine u  porama, a duljim korištenjem moguće je postići besprijekornu čistu kožu. Posljednjih godinu dana na tržištu se pojavila tzv. crna maska koja je vrhunac oglašavanja doživjela na društvenim mrežama. Iako se prije mogla kupiti samo putem velikih svjetskih web stranica, ubrzo je svoje mjesto pronašla i na policama domaćih drogerija i ljekarna.

Riječ je o kombinaciji lijepila i aktivnog ugljena u prahu. Nemoguće je jednoznačno definirati učinak kreme, ali smatram da ona može ostaviti trajne posljedice – kaže spec. dermatologije i venerologije dr.sc. Lucija Tomić Babić

Iako je u kratkom roku izazvala veliki interes među ženama, neke od korisnica itekako su se pokajale nakon njihove uporabe.

  • Nakon što sam vidjela da blogerice na YouTube-u reklamiraju i koriste ovu, navodno, čudnovatu kremu, odlučila sam ju naručiti preko web stranice. Nakon što je Pilaten Suction crna krema stigla na moju kućnu adresu, odmah sam ju odlučila isprobati. Baš kao što i piše u uputama na kremi nanijela sam je na  očišćeno lice i ostavila da djeluje 20 minuta. Prvi problemi nastupili su nakon uklanjanja maske. Naime, ona se zalijepila za kožu, pa sam tijekom uklanjanja maske odstranila i dio kože na obrazu. No, to nije sve – pravi problemi nastupili su nekoliko sati nakon kada na mome licu pojavilo crvenilo i svrbež – govori N.G. koja je još mjesec dana nakon korištenja maske imala vidljive posljedice na licu, pa smo istražili zašto je to tako.

 

Naime, maska sadrži neke od štetnih alergena koji su ujedno i zabranjeni u Europskoj uniji. Konkretno u njezin sastav ubrajaju se polivilni alkohol, propilen glikon, glicerol, ureu i jodopropinil butilkarbarmat koji se nalaze i u solariju.

 

  • Kemijski piling nije ništa drugo nego nanošenje kiseline na lice ( doduše, u vrlo određenom preciznom sastavu, na precizan način, preciznu dubinu). Zdrav razum govori – pa tko normalan želi nanositi sebi kiselinu na lice?! Za određene kiseline, treba dobra vještina, za neke čak i anestezija jer je postupak toliko bolan. Ali najčešća posljedica je bolji izgled, manje prištića, bolji ten, mlađi izgled i slično. Ako nešto pođe po zlu, mogu npr. nastati rane, odgođeno cijeljenje , ali čak i ožiljci. Kada govorimo o crnoj maski, postupak nije skup, donosi moguće dobrobiti boljeg izgleda, boljeg tena i sl. Rizici zasad sigurno uključuju moguće alergijske reakcije. Ima li nekih drugih većih potencijalnih rizika, pokazat će jedno vrijeme. Pa tko voli, neka izvoli. Kao i sve drugo u životu – zaključila je dr.sc. Lucija Tomić Babić
?>