Znanost i obrazovanje

U sklopu projekta “Festival znanosti ⏤ kultura znanosti” i u organizaciji sveučilišnog studija Medijski dizajn pri Sveučilištu Sjever pozivamo studente na javnu prezentaciju i razgovor pod nazivom “Dizajneri ⏤ pokretači promjena”  koji će se održati u voćnjaku kampusa Sveučilišta Sjever, Koprivnica dana 13. svibnja 2021. s početkom u 16:30 sati. 

Program se sastoji od izlaganja samoiniciranih dizajnerskih projekata na temu dizajn i ekologija, društveno odgovoran dizajn i ‘uradi sam’ kulture, te razgovora s autorima.

Cilj ovog programa je studentima, te generalnoj zainteresiranoj javnosti približimo samoinicirane projekte i alternativne pristupe pri dizajniranju kad su u pitanju teme ekologije, održivog razvoja i uloge dizajnera kao ‘aktivista’ protiv klimatskih promjena.

Gosti autori su diplomirana grafička dizajnerica Dora Bilandžić (Studij dizajna, Zagreb), diplomirana kulturna menadžerica Andrea Šarić (Copenhagen Business School, Copenhagen), diplomirana prvostupnica industrijskog dizajna Anđela Brnas (Studij dizajna, Zagreb) i diplomirana prvostupnica industrijskog dizajna Sara Bonačić (Studij dizajna, Zagreb).

Voditelj i moderator programa: docent pri Medijskom dizajnu, Sveučilište Sjever doc.art Luka Borčić 

Detaljnije o autorima i projektima u nastavku

Crystal Clean ⏤ Dora Bilandžić i Andrea Šarić

Crystal Clean je aktivističko-umjetnički projekt koji zauzima drugačiji kut gledanja na ekologiju i održivi način života. Subverzivno koristi verbalni i vizualni jezik konzumerizma, podređujući ga porukama koje zagovaraju brigu o prirodi i samo-održivost. U svojoj umjetničkoj produkciji vuče korijene iz pop i street arta, inspiriran progresivnošću i radikalnošću ovih pokreta. Projekt je nastao promišljanjem izazova koje pred nas stavlja klimatska kriza, gubitak bioraznolikosti te ostale posljedice modernog potrošačkog društva. Namjera mu je osnaživati pojedince na samostalnu akciju i komunicirati nove vidike regenerativnog življenja posebno mlađoj urbanoj populaciji te kulturnoj sceni.

Iza projekta stoje Dora Bilandžić i Andrea Šarić. Obje dijele zajedničku strast za globalno očuvanje okoliša. Dora je diplomirala na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a Andrea u Kopenhagenu završila dodiplomski studij Menadžmenta kreativnih procesa. Projekt Crystal Clean pokrenule su u proljeće 2019. godine izloživši seriju plakata ‘You Can’ na Tjednu dizajna Zagreb i od tada ga predano razvijaju. Prošlo su ljeto u Art Parku postavile pop-up urbanog kompostiranja, a pred zimu u baru – galeriji Botaničar su predstavile svoju prvu samostalnu izložbu – ‘Get High Off Your Own Supply’.

Problem ‘održivog ponašanja’ vide kao jednu od ključnih tema kojom se dizajn ranije nije dovoljno bavio na našim prostorima. Svojim projektom poručuju da kao dizajneri, umjetnici, kreatori, vizionari i pokretači promjena, imamo mogućnost i odgovornost adresirati jedan od najkompleksnijih problema našeg vremena te pružiti nove metode suočavanja, pojašnjavanja i nadilaženja klimatskih promjena. U međuvremenu Dora i Andrea nastavile su razvijati projekt ‘Crystal Clean’, a u izlaganju prikazat će proces nastajanja projekta, njegov razvoj, problematike i viziju koju imaju za projekt u budućnosti.

Dora Bilandžić grafička je dizajnerica diplomirala 2014. godine na Studiju dizajna u Zagrebu. U svom radu usmjerena je na područje brandinga, umjetnosti, edukacije i ekološkog aktivizma. U prvoj fazi stvaralaštva radila je vizualne identitete festivala poput Zagreb Pride-a (2013.), Dana D (grupno, 2013.), Festivala prava djece (2014. – 2018., Najlon & Unicef Hrvatska). Nadalje, 2016. i 2017. surađuje s arhitektonskim uredom 3LHD, te dizajnira signalistički sustav za kompleks stambenih zgrada Blok Bužanova. Godine 2019. otvara kreativnu agenciju Lightwork i radi branding za krajobraznu tvrtku Werft, te intenzivno razvija umjetnički projekt Crystal Clean, zajedno s Andreom Šarić. U jesen 2020., zajedno s Adrianom Paveli osniva kulturno-edukacijski centar Školu 358. Radove možete pronaći na instagram stranici instagram.com/dora_bilandzic i u katalozima Izložbe hrvatskog dizajna (17/18, 19/20).

Andrea Šarić (Zagreb, 1990.) djeluje kao kulturna menadžerica i kreativna direktorica. U veljači 2018. završava diplomski studij Menadžmenta kreativnih poslovnih procesa (Copenhagen Business School, Danska) kao nadogradnju na stečeni magisterij iz Menadžmenta 2016. godine (Ekonomski fakultet u Zagrebu). Od 2014. do 2017. godine radi kao kulturna menadžerica u okviru umjetničke platforme Nomad, a od početka studija sudjeluje na brojnim kulturnim projektima u Zagrebu i diljem Europske unije. 2019. godine zajedno s Dorom Bilandžić osniva kreativnu agenciju Lightwork i pokreće umjetnički projekt Crystal Clean, na čemu danas intenzivno radi. Od ove godine priključuje se timu Škole 358 kao menadžerica i edukatorica.

CHIYO, Change it yourself ⏤ Anđela Brnas

CHIYO je platforma koja istovremeno osvještava i potiče ljude na održiv način života te ih ujedinjuje i osnažuje kao participativnu globalnu i lokalnu zajednicu. Riječ CHIYO predstavlja slogan “change it yourself “s kojim se nastoji motivirati pojedince, ali i čitavo društvo na svakodnevno djelovanje kroz manje, no iznimno značajne i utjecajne korake i promjene. Kroz niz raznih događanja koje organizira chiyo zajednica ljudi mogu svakodnevno surađivati, razmjenjivati znanja i ideje te se družiti u edukativnom i kreativnom ozračju. Jedan od važnijih medija bio bi analogni časopis putem kojeg bi platforma dijelila svoje informacije, novosti, ideje i zanimljive edukativne članke. Cilj platforme je ponuditi praktična i kreativna rješenja za kvalitetniji i ugodniji život u skladu s prirodom i svim ostalim bićima na svijetu imajući na umu zahtjeve današnjeg modernog života. Projekt “chiyo” je u konstantnom procesu razvijanja, što će se na predavanju prikazati zajedno sa pričom o nastanku projekta te idejama o njegovoj budućnosti.

Mentori na projektu “chiyo časopis”: prof. Andrija Mudnić i prof. Marko Hrastovec, Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu

Anđela Brnas dizajnerica je koja kroz razne medije izražavanja u svom radu teži holističkom, inkluzivnom i interdisciplinarnom pristupu koji je usmjeren na održivost te socijalni angažman. Završila je preddiplomski studij smjer “Industrijski dizajn” na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, no kroz školovanje svoje znanje je nadograđivala kroz različite sfere dizajna. Izlagala je studentske radove “CHIYO” i font “Mystery” u projektu “Typo lottery” na “Izložbi hrvatskog dizajna 1718” te 2019. godine rad “CHIYO” na “Zagreb Design Week-u. Godine 2017. i 2019. bila je dio glavne organizacije četvrtog i petog međunarodnog interdisciplinarnog DA! festivala. S grupnim radom “Putujuća knjiga” sudjeluje na izložbi i u projektu dizajnerskog kolektiva Oaza “MADE IN” koji se bavi tematikom opstanka obrta, njegovim značajem te potencijalnim suradnjama dizajnera i obrtnika. Na projektu koji je proizašao iz DA! festivala, “Planka – Planinarski dom na otoku Mljetu”, pod mentorstvom dizajnera Nikole Radeljkovića dio je interdisciplinarnog međunarodnog tima koji trenutno radi na realizaciji planinarskog doma. Aktivna je u zajednici “Easa – European architecture student assembly” dok u slobodno vrijeme pleše, istražuje prirodu i psihologiju, te pokušava u svakodnevni život implementirati održivi aktivizam. Trenutno razvija samoinicirane projekte te na jesen planira nastavak studija u inozemstvu na “spatial design” masteru.

VIRA, Više Rasta ⏤ Sara Bonačić

VIRA je idejni projekt kompostera i sadilice namijenjene za unutrašnje stambene prostore. Objedinjuje životni ciklus hrane koju konzumiramo te one koju možemo sami uzgajati, a pritom nudi aktivno i praktično rješenje ekološke održivosti u urbanim sredinama ili pak malim prostorima poput stanova.

Korištenjem kompostera i sadilice u svom životnom prostoru radimo malene, no važne korake u svrhu ostvarenja cirkularne ekonomije koja je samoodrživa, konstantno obnavlja i hrani vlastite resurse.

Proizvod funkcionira tako da se povrće uzgaja u sadilicama, uz pomoć posebnih svjetala za rast, zatim se povrće iskorištava za hranu i konzumaciju, te se naposljetku ostaci hrane pohranjuju u komposter koji ostatke hrane mehaničkim procesima usitnjava i dehidrira, pretvarajući ih u materiju koja koristi biljkama koje se uzgajaju kao suplement. Beneficije proizvoda su redukcija količine organskog otpada, odnosno prenamjena plodnog materijala za daljnji uzgoj biljaka. Metodologija projekta primarno stavlja u fokus funkcionalnost samog uređaja kako bi se  ‘’zelena zajednica’’ motivirala na daljnje djelovanje, ali potaknula i ohrabrila sve one koji žele djelovati i naučiti više o procesu samoodrživosti i bio-aktivizma.

Naziv VIRA dolazi od ideje i poruke koja je inspirirala ovaj projekt, a ona jednostavno glasi ‘’više rasta’’. Više rasta biljkama, našoj planeti i nama samima, kao pojedincima koji itekako posjeduju moć za kreaciju važnih promjena.

Mentor na studentskom projektu: prof.Mladen Orešić,

Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu

Sara Bonačić
je 2020. godine završila preddiplomski studij smjera ‘’Industrijski dizajn’’ na Studiju Dizajna pri Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu te je trenutno studentica prve godine diplomskog studija Dizajna Vizualnih Komunikacija na Studiju Dizajna. 2018.godine volontira na petom izdanju Zagreb Design Week-a te sudjeluje u postavljanju izložbe. 2019.godine sudjeluje i izlaže rad ‘’Muzička ploča grada Zagreba’’ na petom međunarodnom interdisciplinarnom DA! Festivalu.
Ljeto 2019. godine provodi na Parsons School of Design u New Yorku, gdje sudjeluje na programu Summer Intensive Studies u sklopu kolegija ‘’Illustration Beyond the Page’’ pod vodstvom Colina McClaina. Program se bavi eksploracijom suodnosa ilustracije i dizajna, čije se granice konstantno šire.
Kao dizajnera, u projektima je pokreću i zanimaju društveno i ekološki odgovorne teme čija se destigmatizacija i osnaživanje provodi multidisciplinarnim pristupom.

?>