MULTIMEDIJA

Nalazite se naizgled u devetom krugu pakla gdje vam je suđeno braniti se od svakog novog vala demona dok vas naposljetku ne uhvate, time vas vraćajući na početnu poziciju i tako u nedogled

Općenito

Devil Daggers je retro pucačina iz prvog lica koji pronalazi inspiraciju u igrama 90-ih poput Dooma i Quakea. Proizveo ga je neovisni proizvođač videoigara Sorath te je nakon Greenlight programa izašao 18. veljače 2016. godine na platformi Steam te je isključivo dostupna na računalima te svim glavnim operacijskim sustavima kao što su Windows, OS X i Linux. Za razliku od mnogih igra gdje igrač nastoji biti brži ili postići više bodova od ostalih ovdje je glavni cilj nastojati ostati što duže živ dok sve zahtjevnije najezde demona vas pokušavaju u tome spriječiti. Jedan od značajnih elemenata jest prisustvo globalne rang liste koja stvara potrebu za ponovnim igranjem kako bi se stvorio desetinku sekunde bolji rezultat. Što pridodaje retro osjećaju cijele igre dajući mu element arkade i želje za što boljim rezultatom, čak i ako se pomaknete za samo jedno mjesto.

Atmosfera

Ono u čemu Devil Daggers briljira jest atmosferi, spoj klaustrofobije koje ostavlja crno ništavilo koje vas okružuje i zvukovi koje stvaraju pojedini demoni pored vaše želje da ostanete što dulje živi kako biste srušili svoj rekord stvorit će osjećaj straha koju većina modernih horor videoigra neće dostići. Iako nema posebice pamtljivu pozadinsku glazbu, ono u čemu briljira je audio dizajn demona. Svatko tko je proveo nekoliko sati u igri moći će prepoznati koji se demon nalazi iza njih samo preko zvukova koji iza njih proizlaze.

Ako bi netko rekao da igra pati od manjka priče lagao bih vam. Nisu nam dane nikakve informacije o tome tko smo, gdje smo, zašto nas napadaju i koja se naša svrha osim pukog preživljavanja. To nam naposljetku ni nije potrebno jer smo dovoljno fokusirani na borbu protiv novog vala demona. Taj manjak priče zapravo ide u korist atmosfere u općenit osjećaj klaustrofobije i panike koji se nastoji postići igranjem. Strastvenim igračima jedino će  biti bitno koju poziciju zauzimaju na sveukupnoj rang listi, dok se „ležerniji“ igrači mogu prepustiti horor aspektima.

Neprijatelji

U smislu različitosti neprijatelja Devil Daggers je u tom slučaju zapravo vrlo jednostavan. Posjeduje mali broj različitih elemenata ali mnogo pokretnih dijelova, tako igra ima samo 6 kategorija neprijatelja te 18 individualnih neprijatelja. Unutar 6 kategorija spadaju lubanje, lignje, pauci, stonoge, „boss“ i rog. Pro s čime se igrač susreće je takozvana Lignja I, koja izbacuje 9 Lubanja I i jednu Lubanju II od lignji još postoje Lignja II koja izbacuje 10 Lubanja I i jednu Lubanju III. Lignja III je posljednja od lignji i ona izbacuje 15 Lubanji I i jednu Lubanju IV. Pauk I i Pauk II stvaraju  Jaje I i Jaje II iz kojih izlaze mali pauci. Pored njih postoji i tri različitih vrsta stonoga kao i rog koji služi kao smetnja igraču. Svojevrsni „boss“ Devil Daggersa je Levijatan koji ispušta Kuglu nakon što ga se uništi. Svaki od tih neprijatelja ima svojevrsne prednosti, mane kao i slabe točke koje treba poznati ukoliko se želi stvoriti najbolji mogući rezultat.

Detalji

Možete pregledati snimku nakon što umrete iz prvog lica te iz ptičje perspektive, pored toga možete ubrzavati i usporavati snimku. Pored vlastitih snimki, također možete pogledati i snimke ostalih ljudi koji na rang listi čime možete unaprijediti svoju daljnju igru. Unutar igre ima opcije manualnog postavljanja trenutnog vremena te vrijeme vašeg najboljeg rezultata. Vrlo važan element igre su „dragulji“ koje ispušta većina neprijatelja oni su potrebni kako bi se stvorila nadogradnja oružja čime se olakšava daljnji tijek igre. Sveukupno postoji 3 tipa nadogradnje, potrebno je 10 dragulja kako bi se dobila prva nadogradnja, zatim 70 za drugu nadogradnju te 150 dragulja za posljednju nadogradnju. Postoji 5 kategorija nagrada koje igrač dobije ovisno o tome koliko je dugo uspio ostati živ. Svatko na početku igre započinje s osnovnim bodežom koji ima svatko tko ima rekordno vrijeme kreće od 60 sekundi. Broncu ima svatko s rekordom dužim od 60 sekundi, srebro dobivaju igrači s više od 120 sekundi, zlato svatko s rekordom dužim od 250 sekundi i naposljetku Devil Dagger svatko tko ima rekord duži od 500 sekundi što je i jedini Steam achievement koji se može dobiti igranjem igre.

Zaključak

Nalazite se naizgled u devetom krugu pakla gdje vam suđeno braniti se od svakog novog vala demona dok vas naposljetku ne uhvate time vas vraćajući na početnu poziciju i tako u nedogled. Igra je vrlo zahtjevna mnogim novim igračima ali ukoliko se svladaju osnove tada postaje vrlo ispunjavajućom. Svatko od osoba koji su kupili ovu igru spadaju u jednu od dvije kategorija igrača. Prvi su oni koji su je odigrali samo jednom ili nekolicinu puta te nakon što nisu uspjeli ostati živi duže od jedne minute jednostavno odustali te je nikada više nisu pokrenuli. Druga skupina spada među one koji su postali začarani rang listom i jedinim achievementom koji se nalazi u igri, on se dobije nakon što se uspije ostati živ duže od 500 sekundi. Takav tip igrača ima na desetke pa čak i stotinjak sati provedenih u igri pokušavaju doseći cilj koji su postavili kroz mnoge strategije, pokušaje i promašaje. Rang lista je jedna od najbitnijih elemenata igre to je ono što će vas uvući ponovno u igru bilo da je prošlo nekoliko tjedana, mjeseci ili godina. Trenutno se na Steamu nalazi po cijeni od 4 eura, što će se vjerojatno smanjiti tijekom ljetne rasprodaje. Svakako prihvatljiva cijena ukoliko želite isprobati ukoliko je to igra za vas. Sa svojih 24 sata provedenih u igri smatram da ukoliko volite igre poput Dooma i Quakea ili čak Super Meat Boya i Hotline Miamia te volite biti opsjednuti rezultatima tada je ova igra svakako za vas. Ukoliko želite vidjeti apsolutni limit i totalni apsurd igre koji dolazi pri kraju videa tada svakako pogledajte svjetski rekord na YouTubeu koji premašuje 1100 sekundi odnosno preko 18 minuta.

 

?>