Film

Sjetite se, kada ste zadnji puta sjeli u naslonjač iz kojeg po završetku filma ili epizode serije jednostavno niste mogli ustati? Uvijek težimo pronalasku serije ili filma koji će totalno ispuniti naša očekivanja, a to je rijetka pojava. Multižanrovska serija Dark njemačke je produkcije, a prva sezona u javnost je objavljena 2017. godine.

Ako ste ljubitelj trilera, misterija, drame, fantastike, natprirodnih i detektivskih elemenata radnje, sve te osobine možete naći u jednoj seriji. Njeni tvorci su Baran bo Odar i Jantje Friese, njemački režiseri koji su najpoznatiji zbog baš ove serije, Dark. Baran bo Odar nominiran je za mnoge filmske nagrade i pobjednik njih pet; 2006. na FEST Youth Video and Film Festival, 2015. Bavarian Film Awards najbolje režije, 2015. Bambi Awards i 2018 Adolf Grimme nagrade. Poznat je i po svojim filmovima Sleepless, Who Am I – No System Is Safe i The Silence za koje također nema sumnje da su dotakli slavu.

Foto: Netflix

Većina vas bi vjerojatno seriji pristupila skeptično, kao što sam i ja, zbog same njemačke produkcije. Ne volim filmove i serije na njemačkom jeziku jer mi se čine uštogljenima i strogima, kao da mi cijelo vrijeme nešto naređuju. Dark je sigurno izuzetak, a možete ga pogledati na Netflixu. Radnja počinje kao obiteljska drama, a sa svojim elementima kriminalističke serije prerasta u čvrsti znanstvenofantastični triler koji će vas sigurno prikovati za naslonjač. Radnja je smještena u malom hladnom i kišovitom njemačkom gradiću Windenu, a priča prati živote mještana koji su međusobno isprepleteni mnogim zamršenim tajnama, tajnim odnosima, aferama i prevarama koje se počinju razotkrivati kada nestane dječak Mikkel.Ovo nije recenzija koja će otkriti išta više o samoj radnji ove serije jer otkrivanjem jednoga mora se otkriti i drugo te tako možemo u nedogled. Splet događaja zahtijevat će od vas čvrstu koncentraciju, to nije serija koju možete pratiti tipkajući po mobitelu ili da za vrijeme njenog trajanja radite nešto drugo. Upečatljiva atmosfera interijera i eksterijera, predivna mistična tamna šuma, neobjašnjiva špilja, prevare, ubojstva, afere i mrtve ptice koje padaju u jatima daju simboličan prikaz moralnog propadanja. Mističnost broja tri fokusirana je na četiri obitelji koje snose misteriozne pojave i događaje kroz čak tri generacije svake 33 godine. Definicija vremena iskrivljava se nad nestankom djece gradića Windena, ali pri tome se nemojte pitati gdje su se izgubila nego u kojem vremenu.

Foto: Inverse
„Dark is a masterfully filmed series that slowly and grippingly explores the labyrinth of secrets in a deeply troubled town.“ (Dark je majstorski snimljen serijal koji polako i jezivo istražuje labirint tajni u duboko problematičnom gradu.) – Randy Schriff.

Iako se ova serija može usporediti s već postojećim, ne gubi svoj identitet i iako postoje sličnosti s drugima, Dark i dalje ostaje originalan tako mračan, misteriozan i jeziv. U nekim će vas segmentima podsjetiti na Stranger Things, a u nekim tankim linijama čak i na Chernobyl. Naime, u Stranger Things se ipak pojavljuju neki veseli i duhoviti trenuci, no u Darku toga nema.

„With Dark, Netflix related a complex world of time travel with the intricate symbolism of alchemy and the foundational principles of greek tragedy.“ (S Darkom je Netflix povezao složen svijet putovanja vremenom sa zamršenom simbolikom alkemije i temeljnim principima grčke tragedije.) - Nicolás Ruiz.

Kao i uvijek, u seriji postoji mali problem koji sam primijetila tek u drugom krugu gledanja iste. Problem su likovi i njihova zamršena međusobna povezanost, međusobno nadopunjavanje i karakterni razvitak kroz radnju koja će vam u nekim tankim linijama dati dojam turske sapunice. No, time se nemojte dati obeshrabriti jer ta je osobina jedva primjetna, a opet ovisi o vama kakav žanr vam se sviđa, volite li više ozbiljne serije nepredvidivih zapleta i raspleta ili one od kojih plačete od smijeha.

Ako ste jedni od onih koji do dobre glazbe uvijek dolaze preko filmova ili serija, nema sumnje da će glazbena podloga ove serije proći nezapaženo. Odličan soundtrack čije ćete pjesme poželjeti imati na svakodnevnoj playlisti sve dok vam ne dosade, kako to inače ide. Glazbu iz uvodne špice koja je, naravno, sam identifikator ove serije možete poslušati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=66VnOdk6oto, a radi se o pjesmi Goodbye njemačkog glazbenika Appart.

Na samom kraju valjalo bi zaključiti da ako volite biti koncentrirani na dinamičnu misterioznu i jezivu radnju miješanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti putovanjem kroz vrijeme, volite zaplete i napete rasplete od čije ćete se nepredvidivosti i neočekivanosti uloviti za glavu – Dark je bez imalo sumnje serija baš za vas!

?>