JA,NOVINAR

Kafići, teretane, šoping centri i ostale dvorane za trošenje novca ovoga su tjedna otvorile svoja vrata. Iskreno, ovo mi je postala nova normala, a online nastava sve se lakše oblikuje i drži me podalje od HŽ-ovih vlakova. Zašto ipak, nije niti moj devetogodišnji brat išao u školu?

Ima li smisla, ili nema, odluka da se u školu smije poslati djecu nižih razreda dok ljutiti maturanti, očajavajući još uvijek sjede doma, treba upitati roditelje. Oni su svoj odgovor dali time da većina nije poslala svoju djecu u školu. Moj devetogodišnji brat iz 3.c razreda, također je ostao doma, kao i ostatak njegova razreda. Svako jutro ima relativno kratku nastavu preko ZOOM aplikacije sa svojom učiteljicom, slijedi zadaća koju sve brže rješava te popodne kreće igra. Mojoj mami nije bilo pretjerano jasno čemu ovakva odluka stožera, pogotovo zato što doma ima i jednu studenticu koja ne mora odlaziti na fakultet. Pa zašto bi onda moralo i dijete koje ne zna držati distancu poput nje ili mene.

Mediji prenose reportaže o praznim klupama, a maturanti iskaljuju bijes na profilu ministrice obrazovanja, Blaženke Divjak. Da se iščitati da je ne kritiziraju samo mladi, a neki je nazivaju „najgorom ministricom obrazovanja dosad“. Nije radila u najlakšim uvjetima, a kritike je prate od štrajka nastavnika prošle godine. Mature će se ipak održati, zahtijevaju se razmaci od 2 metra, a manje škole mogle bi zato imati problem. Dio gradiva za maturu se mijenja, a u podcastima ministrica Divjak objašnjava isto.

Pred ulazom u ustanovu neophodno je organizirati jedan ili više natkrivenih (u slučaju kiše) punktova, ovisno o broju učenika i broju ulaza. Na punktovima stoje osobe zadužene za prikupljanje izjava, provjeru osobnih iskaznica i davanje uputa.- prenosi Srednja.hr

U cijeloj zbrci, Vlada želi zaposlenicima u školstvu oduzeti ono za što su se izborili štrajkom. Tako ne bi dobili povećanje plaće na osnovicu, ali ni božićnice ni regrese. Predsjednik sindikata zaposlenih u školstvu Preporod, Željko Stipić, prenio je kako se 95% članova ne slaže s prijedlogom Vlade (HINA). Jesu li se za to borili? Iako je koronavirus zaustavio sve što se moglo zaustaviti, znači li to da se treba oduzimati onima koji i dalje obavljaju svoj posao (na možda još zahtjevniji način nego prije) i to ono za što su se izborili tek nedavno.

Čini mi se da su naglo došle mjere popuštanja, odjednom gradovi više nisu pusti, a prolaznici se ponašaju kao da virusa nikada nije bilo. Jučer mi je žena dahtala za vratom, u redu u trgovini gdje više ne postoji razmak, a dezinficijensa gotovo više i nema. Ako je netko rekao da se sve vraća u normalu, možda sam u krivu, ali mora postojati neki razlog zašto djece u klupama nema. Možda će ipak povratak u normalu potrajati, ali barem možemo popiti kavu na korzu s novcima koje nemamo, a ja ću dobiti 20 kuna od mame jer brata učim engleski.

?>