Hrvatska

Damir Matković, novinar i politički komentator HRT-a gostovao je danas na Sveučilištu Sjever. Na tribini „Kakva je budućnost televizije“ okupljenim studentima i profesorima u dvorani A108, ispričao je vlastita iskustva i viđenja profesije kojom se bavi gotovo četrdesetak godina. Tribinu je moderirala Silvija Škoda, studentica treće godine preddiplomskog studija novinarstva na Sveučilištu Sjever.

Na uvodnom dijelu tribine Damira Matkovića je predstavio profesor Željko Krušelj istaknuvši njegov značaj i doprinos u kreiranju informativnog programa nacionalne televizije. Profesor Krušelj je predstavio i Matkovićev doprinos u teorijskom promišljanju o televiziji. Matković je autor knjiga Televizija, igračka našeg stoljeća i Televizijski program: proizvodnja, dobavljači, žanrovi, koja je objavljena prije nekoliko mjeseci.

Kao prepoznatljivo lice s malih ekrana, Matković se većinu svog radnog vijeka bavio vanjskom politikom i izvještavanjem te je okupljenima ispričao i prikazao sve specifičnosti toga posla. Istaknuo je da njegov životni put i sam početak televizijske karijere počinju sa željom da se bavi scenarističkim poslom, ali vremena su bila drugačija pa je karijeru posvetio upravo informativnom programu.  Na primjeru vlastitog novinarskog uspona ispričao je okupljenim studentima, budućim novinarima kakve se karakteristike traže od njih. Budite znatiželjni, imajte napadački stav u želji za informacijama i budite vjerodostojni, jer gledatelji to traže – poručio je Matković.

Na pitanje o budućnost televizije, Matković je umjesto striktnog odgovora, obratio pažnju svih okupljenim na pojavu video-streaming servisa, popularnih Netflixa, HBO-a i ostalih servisa koji polako preuzimaju primat nad televizijama. Pojasnio je koliko su takve kompanije uspješne i koliko ulažu u kreiranjem samih programskih sadržaja. Televizija je danas vezana uz politiku i njezin program je ispolitiziran, pojasnio je Matković. Ipak, postojat će mjesta i za novinare, zaključio je istaknuvši da će ljudi uvijek tražiti tople ljudske priče, priče koje nastaju  kao dio kreativnog procesa novinara i uvijek izazivaju emocije.

Na tribini je prikazana i reportaža Damira Matkovića koju je snimio prilikom svojih terenskih izvještavanja u Nizozemskoj. Reportaža na najbolji način prikazuje na koji način novinar mogu postati društveno odgovorni pripadnici lokalne zajednice u kojoj žive i djeluju.

foto: David Vadas

?>