SVEUČILIŠTE SJEVER

Na tribini “Kakva je budućnost televizije?” u utorak, 26. studenoga 2019., u 16:30 sati u dvorani A108 gost će biti jedan od najpoznatiji hrvatskih televizijskih novinara i urednika – Damir Matković.

Studenti i nastavnici Sveučilišta Sjever u utorak će imati priliku saznati kakva je sudbina televizije u narednim godinama u svijetu, ali i u hrvatskim okvirima. Gost na tribini bit će iznimno kompetentna osoba, koja je nebrojene spoznaje o funkcioniranju televizije, i teorijske i iz vlastite medijske prakse, kao i proizvodnji televizijskog programa, prikupljala desetljećima. Naposljetku ih je oblikovao u knjigu od čak 580 stranica pod naslovom “Televizijski program: proizvodnja, dobavljači, žanrovi“, koju je nedavno objavila zagrebačka Školska knjiga.

Riječ je o Damiru Matkoviću, koji je od 1982. bio profesionalni televizijski novinar i urednik. Na Televiziji Zagreb i današnjem HTV-u bio je reporter i urednik mozaičkih emisija “Zagrebačka panorama” i “Dobar dan”, a kasnije iznimno cijenjenih informativnih emisija “Spektar” i “Slikom na sliku”. Sredinom 1990-ih godina obavljao je i dužnost urednika i voditelja središnjeg “TV Dnevnika”, a od 2004. do 2017., kad odlazi u mirovinu, vanjskopolitički  je komentator HTV-a. Poznat je i po tome što je jedan od prvih hrvatskih novinara koji je u proteklom desetljeću uzeo kameru u ruke i samostalno snimao svoje priloge i reportaže diljem svijeta. Snimio je i 15-ak polusatnih dokumentarnih reportaža te nekoliko cjelovitih i nagrađivanih dokumentarnih filmova. Kao utemeljitelj i prvi predsjednik Zbora novinara elektroničkim medija Forum 21 aktivno se borio i za novinarska prava i pluralizaciju hrvatskog medijskog prostora.

Foto: Ž. BAŠIĆ/PIXSELL

Svoje ogromno znanje i iskustvo u utorak će podijeliti sa studentima i profesorima Sveučilišta Sjever. Tribinu će voditi studentica 3. godine Preddiplomskog studija novinarstva – Silvija Škoda. Očekuje se i zanimljiva rasprava pa je tribina, kako je to već i uobičajeno na Sveučilištu Sjever, otvorena i za najširu javnost.   

foto: blog.hrt.hr 

?>