Glazba

Christopher John Boyle, poznat kao Chris Cornell, bio je američki glazbenik – pjevač, tekstopisac i gitarist benda Soundgarden i Temple of the Dog – benda koji je posvećen njegovom dugogodišnjem prijatelju Andrewu Woodu. Nadaleko je poznat po svojem moćnom glasu i velikom rasponu od četiri oktave i kao jedan je od utemeljitelja Grunge pokreta.

Rođen je u Seattleu, u državi Washington, u velikoj, ali disfunkcionalnoj obitelji. Ima dva starija brata i tri mlađe sestre. Roditelji su mu bili alkoholičari te su se rastali. Cornell je imao teško djetinjstvo. Sa sedam godina majka ga je ispisala iz škole jer je bio problematično dijete, a već sa dvanaest godina imao je pristup alkoholu, drogi te raznim lijekovima na recept koje je konzumirao na dnevnoj bazi godinu dana. Kao tinejdžer bio je u vrlo lošem mentalnom stanju. U susjedovom podrumu pronašao je staru kolekciju ploča The Beatlesa, koje su mu pomogle nositi se sa svojom tjeskobom. Zbog svoje depresije ispisao se iz škole te se ponovno vratio svojim porocima, sve dok nije otkrio svoju najveću strast – glazbu. Kao dijete pohađao je satove klavira, ali to nije dugo trajalo. Jednom je izjavio kako mu je majka spasila život kada mu je kupila bubnjeve koji su mu bili prvi korak prema glazbenoj karijeri. U međuvremenu je redio razne poslove kako bi preživio. Bio je konobar, prodavač morske hrane, perač suđa… Svoju glazbenu karijeru počeo je u ranim osamdesetim u cover bendu The Shemps, koji su se raspali, te je zajedno s bivšim članovima benda osnovao novi bend – Soundgarden. Grupa je postala prilično popularna i samo nakon četiri godine postojanja izdali su svoj prvi album s kojim su bili nominirani za nagradu Grammy u kategoriji najbolja rock metal izvedba 1990. godine. Zajedno s Alice in Chains, Pearl Jamom i Nirvanom, postaju od najuspješniji sastav glazbene scene. Soundgarden se raspao zbog nezadovoljstva članova benda, 1998. godine, no 2010. ponovno su se okupili. Cornell se (i) dva puta ženio. Prvi puta s menadžericom Alice in Chains grupe, s kojom ima kćer Lillian Jean. Rastali su se 2001. godine. Tri godine kasnije vjenčao se s novinarkom, Vicky Karayiannis, s kojom ima dvoje djece. Chris ostaje u braku s Vicky sve do svoje tragične smrti. Osim što je svirao sa Soundgardenom, snimio je materijal i za prvi samostalan album koji je bio objavljen 1999. godine. Zahvaljujući popularnosti Soundgardena, nije bilo sumnje u popularnost Cornella kao samostalnog umjetnika. Posjećenost njegovim solo koncertima bila je velika, a neke njegove pjesme nominirane su za nagradu Grammy. Pjesma „You Know My Name“ naslovna je pjesma filma o Jamesu Bondu, Casino Royale.

Zadnji koncert koji je održao bio je sa Soundgardenom 2017. godine u Detroitu. Te noći dogodilo se nešto neočekivano. Nekoliko minuta iza ponoći, Cornell je pronađen u kupaonici, u svojoj hotelskoj sobi, kako leži na podu sa užetom za vježbanje oko vrata. Slučaj je proglašen kao samoubojstvo. Tri tjedna nakon njegove smrti, na YouTubeu se pojavio njegov singl „Nearly Forgot My Broken Heart“, koji je uklonjen s YouTubea, a prikazivao je Cornella kao zarobljenika na Divljem zapadu koji je preživio vješanje.

Prošle su tri godine od smrti slavnog pjevača, gitarista i tekstopisaca Chrisa Cornella. Posmrtne nagrade i priznanja koja su mu dodijeljena, dokaz su njegovog velikog doprinosa glazbenoj industriji.

?>