Čija je chia?
Nutricionistica Vesna Bosanac donosi nam sve o Chia sjemenkama (sve što ste željeli znati o moćnoj maloj sjemenki). Biljka je porijeklom iz Južne i Srednje Amerike, a u posljednje vrijeme postaje sve popularnija namirnica kod nas. Ljudi na ‘Zapadu’ otkrili su sjemenke tek nedavno, a time veoma obogatili prehranu omega-3 kiselinama, antioksidansima, prehrambenim vlaknima, bjelančevinama, vitaminima i mineralnim tvarima.
Sjemenke ove biljke od pamtivijeka su dio prehrane starosjedilaca Amerike. Azteci, Maje i Inke koristili su je u prehrani, liječenju te kao bojilo. Prije dolaska Europljana bila je jedna od glavnih namirnica starosjedilaca Meksika (uz kukuruz, amarant i grah). Na jeziku plemena Maja riječ chia znači snaga.
“Chia sjemenke sadrže i protokatehinsku kiselinu koja, osim antioksidativnog, ima izraženo antitumorsko djelovanje te kod ljudi potiče uništavanje stanica leukemije. Ova komponenta pomaže u sprečavanju napredovanja raka. Uz to, jedna je studija na životinjama pokazala kako protokatehinska kiselina štiti stanice jetre od oksidativnog oštećenja.”
Valja spomenuti da u ovim sjemenkama nema antinutrijenata koji se nalaze u sjemenkama lana, koji negativno utječu na kvalitetu mesa životinja. Štoviše, ne dolazi do negativnih promjena organoleptičkih svojstava mesa, što je čest slučaj kada se životinjama daju drugi izvori omega-3 masnih kiselina, pri čemu meso dobije okus po ribi.
Ono najbitnije – korisne za mršavljenje!
Nizak glikemijski indeks (GI) poželjna je karakteristika hrane kada se želi održati poželjna tjelesna masa. Sjemenke chia imaju nizak GI, što ih svrstava među namirnice koje pomažu regulaciju i kontrolu glukoze u krvi. Osobama koje trebaju smršavjeti preporučuje se u prehranu uključiti što više namirnica ovih karakteristika. Ove sjemenke u dodiru s vodom i sastojcima drugih namirnica koje su dio istog obroka stvaraju gel, što daje osjećaj sitosti. Struktura gela na neki način usporava djelovanje probavnih enzima. Glukoza se postupno oslobađa iz konzumirane hrane te iz crijeva odlazi u krv. Ovako se tijekom duljeg perioda održava poželjna koncentracija šećera u krvi, što sprečava glad i pomaže mršavljenje.