SVEUČILIŠTE SJEVER

Nakon svojevrsnog apela studenata za pomoć, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 6. travnja odgovorilo je službenim dopisom u kojem za problem nepostojanja studentske menze u Koprivnici krivi Podravku d. d.

U koprivničkom studijskom centru studira 183 studenata koji imaju pravo na subvencioniranu prehranu, no to im se pravo uskraćuje od početka tekuće akademske godine. Činilo se kako stvari idu nabolje kad je Podravka d. d. objavila da vrata svog restorana otvara studentima. No sreća je bila kratkog vijeka. Nakon otvorenja, 7. prosinca, gotovo polovica studenata nije koristila mogućnost subvencionirane prehrane, zbog čega je 52 % hrane bačeno, što je bio okidač za to da se menza zatvori već 18. prosinca.

Kao najčešći razlog neodlaska studenata u studentski restoran navodilo se ograničeno radno vrijeme (ručak od 12 do 14 sati, a večera od 17:30 do 20 sati).

„Samo ću reći – užas! Vremenski smo bili ograničeni i mogli smo jesti od 12 do 14 sati, a onda su se čudili jer im nitko ne dolazi. Ne znam što je tu čudno s obzirom na to da je meni faks triput tjedno počinjao u 12 sati i nisam mogla jesti u tom periodu“, izjavila je I. K.

Drugi problem studentskog restorana bila je i loša organizacija. Studenti koji su dolazili pretkraj radnog vremena često su bili uskraćeni za topli obrok uz obrazloženje da su mogli doći ranije.

„Organizacija menze bila je toliko loša da sam ostala šokirana. Naime, jedne večeri sam nakon predavanja, oko 18:30, došla večerati s tri kolegice, no radnici menze rekli su nam da hrane nema i da nam ništa ne mogu ponuditi“, priznala je I. M.

Kad je to propalo, pojavio se prijedlog da se sklopi sporazum Podravke i Studentskog zbora, neovisan o Sveučilištu, po kojem bi studenti do kraja ove akademske godine mogli jesti u Podravkinom restoranu, ali ne pravilnikom propisane studentske menije, nego ono što jedu i svi ostali radnici Podravke. Studenti su sami prikupili potpise za tu inicijativu te su ih, zajedno s pisanom molbom, poslali na adresu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Pisani odgovor pristigao je na adresu Sveučilišta Sjever, uz obrazloženje da Podravka nije pristala na daljnju suradnju zbog nemogućnosti financijski održivog vođenja navedene usluge. Pismo Ministarstva prilažemo u cijelosti.

12988140_10205974409861946_188343854_n

Očigledno je da se krše i uskraćuju osnovna prava redovitih studenata te da se studenti ne mogu boriti bez pomoći nadležnih institucija.

?>