DRUŠTVO

Subota je ujutro. Varaždinska gradska vura pokazuje 8.30. Matija, Tajana i Dean na dogovorenom mjestu čekaju Martinu koja će ih automobilom odvesti u Koprivnicu. Na tamošnje Medijsko sveučilište trebali bi stići do 9.30 kada im počinju predavanja. Za put od 45 kilometara svatko odvoji 20 kuna, dok bi za kartu vlakom morali izdvojiti 36,80 kuna, odnosno ako je riječ o putovanju u oba smjera – 58,80 kuna.

Carpooling – u svijetu vrlo razvijen prijevoz na način da više ljudi putuje u istom vozilu na posao ili fakultet – u Hrvatskoj postaje sve više popularan. Osim što se smanjuju troškovi putovanja, ovakav način putovanja ekološki je prihvatljiv jer se smanjuje onečišćenje i broj automobila na cestama.
Ovakvim načinom prijevoza stvorila su se i prijateljstva, a i samo putovanje svaki put je drugačije, uvijek začinjeno nekom dobrom pričom, smijehom, ali i povjerljivim razgovorima koji ostaju samo unutar automobila.

“U pedesetak minuta koliko nam traje vožnja uspijemo pretresti sve teme koje nas zanimaju – od predavanja i obveza koje imamo na fakultetu, do savjeta kako učiti, gdje nabaviti literaturu – tko će kome uskočiti u pomoć oko odrađivanja studentskih obveza, ali znamo se pozabaviti i temama koje se tiho prepričavaju među studentima u studentskom kafiću” – kroz smijeh otkriva Matija.
“Kako nam u subotu vlak za Koprivnicu kreće u 6.52, a sljedeći tek u 10.26, što nam nikako ne odgovara – ovakav način putovanja u subotu ujutro je idealan” – još sneno otkriva nam Tajana. “Zamislite kako je studentima koji petkom izlaze van probuditi se rano ujutro da stignu na prvi vlak. A sljedeći kreće svega par minuta prije nego što nam počinje i nastava na fakultetu.”
“Onaj tko zaspi i zakasni, zove ga se na mobitel, odlazi po njega, ali onda taj plaća rundu za sve” – kroz smijeh se nadovezao Dean.

I dok se ovaj četvorac upoznao u studentskim klupama, da bi kasnije mjesto dijelili u automobilu – većina osoba koja nudi i traži ovakvu vrstu prijevoza u Hrvatskoj upoznaju se putem mrežnih stranica na kojima se objavljuju ovakve vrste oglasa.
“Putujem svaki dan u Zagreb na posao od petka do ponedjeljka, subote i nedjelje ne radim. Vrijeme polaska 07:00h, vrijeme povratka 17:00h. Krajnje odredište Središće u Novom Zagrebu. Dogovori mogući na tel…..” – stoji u jednom oglasu objavljenom na mrežnoj stranici podjela-troskova.com. Čitajući oglas možete saznati i o kakvom prijevoznom sredstvu je riječ, koliko se mjesta nudi u automobilu, je li dopušteno pušenje, ima li klimu, te na koji broj možete kontaktirati osobu, ukoliko je to oglas upravo za vas.

Dogovoriti putovanja putem mrežne stranice poprilično je jednostavno. Najprije se registrirate kao član. Zatim birate putovanje ili sami stavite oglas da bi određenog datuma putovali na određeno mjesto. Potom čekate da se javi netko kome datum, polazno mjesto i destinacija odgovaraju. Neke mrežne stranice imaju i forum putem kojeg možete ostaviti dojmove i preporuke, što je drugima korisna informacija jer dobivaju sliku kome će sjesti u automobil.
Ušteda novca, upoznavanje novih ljudi, zanimljiva putovanja – sve su to mogući razlozi koji vas mogu potaknuti da razmislite je li Carpooling za vas ili nije.

?>