KULTURA

Od petka 18. lipnja do nedjelje 20. lipnja 2021. godine održat će se jubilarna 25. Terezijana u Bjelovaru. Terezijanu je kao i svake godine organizirala Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar, te Grad Bjelovar.

Program će biti pun raznih edukativnih i zabavnih sadržaja, a izlagači i ugostitelji ponudit će poznate lokalne usluge i proizvode.

Kulturna manifestacija koja se svake godine održava u Bjelovaru, poznata je kao Terezijana. Terezijana je dobila ime po carici Mariji Tereziji jer postoji povijesna činjenica da je naredbom carice Marije Terezije izgrađen grad Bjelovar. Njoj u čast svake godine u lipnju se održava manifestacija koja svakoga dana započinje scenskim prikazom dolaska Marije Terezije. Zatim se održava kratki igrokaz, te tada carica komentira zajedno s publikom aktualne događaje i teme iz grada Bjelovara i okolice. No, zanimljivo je kako Marija Terezija nikada nije posjetila Bjelovar, te je sve to osmišljeno
prema legendi.

Kao i svake godine nastupat će brojni izvođači, a ove godine to su: Opća opasnost, Sergej Ćetković, grupa Tragovi, Matija Cvek, Zdenka Kovačiček, Gelato sisters i drugi. Osim glazbenih sadržaja održavat će se brojna događanja, radionice, izložbe, scenski prikazi, natjecanja te će se prodavati brojni domaći proizvodi, jela i rukotvorine. Također, u subotu 19. lipnja na Terezijani će biti otvoren punkt od Zavoda za javno zdravstvo BBŽ na kojemu će se svi građani moći cijepiti.

Prošle godine nismo imali Terezijanu, i ove godine je sve bilo upitno, ali uspjeli smo sve dogovoriti i posložiti i imat ćemo Terezijanu kakvu Bjelovar zaslužuje. Ukupni trošak je 650 tisuća kuna što je manje nego prijašnjih godina, ali program je bogat i kvalitetan i vjerujem da ćemo svi uživati– izjavio je bjelovarski gradonačelnik, Dario Hrebak. 

Izvor fotografije: osobna arhiva

?>