Film

Sedmi nastavak serijala Brzi i žestoki srušio je sve rekorde gledanosti, i to zaradivši preko 800 milijuna dolara u kinima diljem svijeta. Jedan od najočekivanijih filmova godine donosi 137 minuta naelektrizirane akcije u režiji Jamesa Wana, a vjerojatno nijednog gledatelja neće ostaviti ravnodušnim.

Glavni glumci sedmog dijela serijala otprije su nam dobro poznati: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodrigez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Christopher Bridges (Ludacris). Ovoga puta su im se pridružili Kurt Russell (Mr. Nobody) i Jason Statham koji glumi Deckarda Shawa, neustrašivog bivšeg vojnika koji traži osvetu za svojega mlađeg brata Owena kojeg je fast family osakatila u šestom dijelu serijala.

Treba spomenuti i preranu smrt Paula Walkera koji je stradao u prometnoj nesreći samo par tjedana prije završetka snimanja. Neki njegovi kadrovi snimani su pomoću CGI tehnologije te uz pomoć njegove braće Codyja i Caleba.

Nekadašnji producent serijala Neal H. Moritz savjetovao je režiju da se prilikom snimanja akrobacija nastoje što manje služiti digitalnom tehnologijom, pa su tako u sceni u kojoj autima iskaču iz aviona na skoro 4 tisuće metara visine to stvarno i napravili, i to sa snimateljima koji su iskakali za njima.

Ovim dijelom serijala postavljeni su novi standardi snimanja akcijskih filmova koji će se vrlo vjerojatno primjenjivati i u budućim nastavcima. Velika razlika između ovog filma i onih s početka serijala je odnos glavnih likova s zakonom. Oni više nisu bjegunci, već surađuju s američkom vladom i agentom Hobsom kojega glumi Dwayne The Rock Johnson. Sada po svijetu love zločince i praktički imaju dozvolu za ubijanje.

Ističe se velik broj scena koje graniče sa zakonima fizike i zdravog razuma, baš poput scene u kojoj Brian i Torreto u Abu Dhabiu svemirski nabrijanim autom skaču iz zgrade u zgradu ili scene zabijanja automobila u vojni helikopter.

Uz golišave ljepotice i komične doskočice Tyresea Gibsona i Dwaynea Johnsona, dobivamo dobro upotpunjen, atraktivan i zabavan film.

Posebno se iščekivao kraj filma, odnosno odgovor na pitanje što će se dogoditi s likom Paula Walkera. Brzi i žestoki 7 nisu razočarali: posljednja vožnja napucana je emocijama i različitim je metaforama odlično ispratila Walkera. Sedmi dio serijala je, bez obzira na što je akcijska priča već viđena, ispunio sva očekivanja te se dostojno oprostio od Paula Walkera.

?>