Zdravlje

“Tijekom Bowen terapije osjetila sam neke čudne senzacije, stvarno vam ne mogu opisati. Za mene je to bio jedan skroz novi osjećaj, kao da osjećate kako vam krv kola kroz vene, a u isto vrijeme je osjećaj ogromnog olakšanja. Dijagnosticirana mi je multipla skleroza prije dvije godine, a Bowen koristim već godinu dana i slobodno mogu reći da mi je promijenio život.“ rekla nam je korisnica Bowen metode Andrea L.

Temeljno načelo Bowen terapije je da tijelo ima sposobnost samoregulacije. Kad je tijelo u homeostazi (fizičko, emocionalno i mentalno blagostanje), u optimalnom je stanju za borbu protiv infekcija, popravljanje oštećenih tkiva, vraćanje pokretljivosti i otpornost na vanjsko okruženje. S druge strane terena imamo multiplu sklerozu, kroničnu upalnu bolest središnjeg živčanog sustava, što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline ali i utjecajem genetske sklonosti za MS.

Ozana Pope-Gajić mag.med.techn.,bacc.fizioterapije, Bowen instruktorica podijelila je s nama svoje iskustvo u liječenju bolesti kao što je multipla skleroza putem Bowen metode:

„Z.M. moja je pacijentica, inače liječnica, koja boluje od multiple skleroze već 10 godina. Kada je prvi put došla na tretman, imala je simptome poput vrtoglavice, nestabilnost prilikom hodanja, umor te paresteziju nogu odnosno osjećaj takozvanih žmaraca te trnaca u nogama. U to vrijeme bila je podvrgnuta liječenju kortikosterodima „ – navodi Ozana.

Nakon njenog prvog tretmana, pacijentica se osjećala  vrlo umorno. Nakon drugog tretmana vidjele su napredak što se simptoma tiče. Vrtoglavica je trajala samo 10 minuta , nestabilnost u hodanju je nestala te se osjećala no nije bilo pomaka što se trnaca u nogama tiče. Međutim nakon trećeg tretmana vidjele su poboljšanje i u tom području. Prošlo je pet godina od prvog tretmana te Z.M. sada dolazi na tretmane u manjim ili većim pauzama, ovisi kako se osjeća. U međuvremenu prestala je uzimati lijekove i njeno sveukupno stanje se poboljšalo. Pacijentica, koja je i liječnica, sada s punom snagom vodi svoju liječničku ordinaciju.

„Počela sam s Bowen terapijom 2008.g. od početka sam vidjela pozitivne promjene. Napetost u mojim mišića je nestala te se pojavilo olakšanje kroz cijelo tijelo. Svakim tretmanom je bilo sve bolje i bolje. Imala sam problema s nesanicom koji su također nestali. Zadnje tri godine, Bowen terapija je moj jedini oblik terapije, usprkos mojoj dijagnozi. Slušam svoje tijelo i ono mi “kaže“ nakon 3-4 tjedna da je vrijeme za novi tretman.“ – Z.M.

Što je Bowen metoda?

Bowen tehnika je manualna terapijska metoda koja se koristi specijaliziranim pokretima na mekom tkivu u rješavanju biomehaničkih poremećaja. Utemeljena je na cjelovitom pristupu zdravlju, a usmjerena poticanju optimalnog rada miofascijalnih segmenata. Svojim djelovanjem može unaprijediti funkciju kralježnice i središnjeg živčanog sustava, čime se aktivira sposobnost tijela za ponovnim usklađivanjem i uravnoteženjem svih funkcija koje su u neravnoteži.

Postupci su vrlo učinkoviti u omogućavanju balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog, živčanog sustava i različitih kroničnih stanja kao što je multipla skleroza.

Pacijenti za vrijeme tretmana najčešće osjete duboku smirenost i opuštanje. Važno je dozvoliti mozgu opuštenost da primi, obradi i proslijedi informaciju koja se pokrene izvođenjem Bowenovog pokreta. Tijekom tretmana razgovor se ograničava na eventualno komentiranje senzacija koje pacijent osjeti.  Zbog istog razloga terapeut napušta prostoriju i pravi pauzu nakon pojedinog seta pokreta.

“Ovako jednostavnim, a učinkovitim pristupom trebalo bi, unutar zdravstvenog sustava, pristupiti svakom čovjeku kod kojeg postoji bilo kakvo odstupanje od zdravlja. A zdravlje je, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.” rekla nam je Ozana Pope-Gajić mag.med.techn.,bacc.fizioterapije, Bowen instruktorica

Nakon dobivenih informacija i svjedočenja odlučili smo obratiti se udrugama u Zagrebu čiji članovi boluju od multiple skleroze. Htjeli smo saznati da li je netko od članova čuo za Bowen terapiju te da li ju je itko koristio. Prvo na redu bilo je Društvo multiple skleroze Zagrebačke županije. Odgovor smo dobili vrlo brzo uz jasne znakove ushićenja te smo pozvani da napišemo pismo koje će biti proslijeđeno svim članovima ne bi li dobili što više povratnih informacija. Nismo dobili konkretne i potpune izjave te takve nismo htjeli ni iznositi.

Sljedeći na redu bio Savez Društava Multiple Skleroze Hrvatske. Odgovor na isto pitanje dobili smo također nakon par dana. Gospođa Željka iz Saveza Društava Multiple Skleroze rekla nam je kako je osobno čula za Bowen metodu te njen utjecaj na smanjenje bolova kod MS-a kao i kod drugih bolesti te ono što je stavlja na ljestvicu boljih terapija je smanjenje umora te pristup baš određenim točkama na tijelu koje djeluju opuštajuće, no ne zna da li ju itko od članova koristi te je bila toliko ljubazna pa je rekla da će se raspitati među članovima, a i drugim udrugama, no odgovor nismo nikada dobili.

ŠIROK SPEKTAR

Bowen terapija također pomaže kod bolova u leđima, išijasa i ostalih problema s kralježnicom, kod tegoba s vratom i ramenima, problema s probavom i crijevima. Također je djelotvorna kod glavobolja, migrena, vrtoglavica, kod bolesti dišnih putova, problema s koljenima, zglobovima i stopalima te kod sportskih ozljeda. Ublažava simptome PMS-a, probleme s grudima, prostatom, peludnom groznicom (rinosinusitisa, alergija na trave, korov, ambroziju itd) treba započeti kao preventivni tretman, 6 tjedana prije cvjetanja alergena

?>