Hrana

Znate li uopće što je boršč i kako izgleda? Iz ruskoga borshch, juha čiji je temeljni sastojak cikla koja s rajčicom, crvenim lukom i mrkvom ovom jelu daje primamljivu žarku crvenu boju. Osim cikle, neizostavno karakteristično povrće za kuhanje boršča jest zelje, a po želji dodaju se još meso, češnjak te kiselo vrhnje pri posluživanju.

Boršč je tradicionalno jelo u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj dok u Hrvatskoj nije toliko raširen. Karaktistično za ovu juhu jest što se priprema u velikoj količini kako bi mogla trajati nekoliko dana. Zahvaljujući gustoći i obilju sastojaka, odnosno povrća, juha podsjeća na varivo, a kažu kako je pravi boršč onaj u kojem kuhača ostaje stajati okomito.

Ova neobična juha može se jesti uz kruh, preporučuje se crni, ali nije potreban ako je u juhu stavljen krumpir. Isto tako, dio temeljca uz povrće ne mora biti i meso ukoliko radimo vegetarijansko jelo; posebnu aromu dat će začin kopar i limunov sok. A ako ste pak velik ljubitelj mesa, po želji dodajte komadiće kobasice, šunke ili suhoga mesa. Postoje još mnoge inačice boršča pa kao dodatak posluže i slatkovodna riba te gljive. Boršč je prigodan za zimsko vrijeme i svakako je varivo koje zasićuje te se zbog toga ne mora isključivo posluživati kao predjelo, a na bazi je povrća pa ne deblja.

Nakon dvosatnoga kuhanja, boršč je spreman za posluživanje u ruskom originalu uz umak od ulja i češnjaka. U slast!

?>