Film

Za one koji još nisu, došlo je vrijeme da pogledaju biografiju koja je zasigurno potresla i obilježila 2018. filsku godinu. Radi se o dijelu redatelja Bryana Singera, a kako iz naziva možemo zaključiti riječ je o britanskom rock sastavu Queen i njegovu legendarnom pjevaču Freddieju Mercuryju.

Snimanje filma započelo je u rujnu 2017. godine te je zanimljivo kako je redatelj Singer dobio otkaz, pa  je film dovršio Dexter Fletcher. No, sukladno pravilima Američkog udruženja redatelja, Fletcher se navodi kao izvršni producent. Film je dobio brojne nagrade od kojih se ističu četiri Oscara i to za najbolju mušku glavnu ulogu, najbolje uređivanje zvuka, najbolje uređivanje filma i najbolje miksanje zvuka. Film se također može pohvaliti i s osvojena dva Golden Globusa i dvije BAFTA nagrade.

Povratak u legendarno doba

Prva scena prikazuje Freddieja (Rami Malek) koji se budi na dan poznatog Live Aid koncerta 1985. godine koji se održavao na Wembleyu u Londonu. Nakon par snimaka Freddieijevog izlaska na pozornicu, film nas odvodi u prošlost, točnije u 1970. godinu. Tada Freddie, pravim imenom Farrokh radi kao radnik na utovaru i istovaru prtljage u zračnoj luci Heathrow. Iste večeri Freddie odlazi u klub gdje dolazi do benda Smile nakon čije svirke načuje da su ostali bez pjevača te se nudi kao zamjena. Radnja prati njihove zajedničke turneje i opisuje Freddiejeva partijanja. Ujedno nas upoznaje i s njegovom vječnom ljubavi Mary Austin (Lucy Boynton) koja je nakon Freddiejeva priznavanja homoseksualnosti i dalje ostala njegova stalna podrška. Film detaljno opisuje Freddiejev život i uvodi nas u „roller coaster“ života jednog od najpoznatijih bendova.

Kroz detaljne obrade pojedinih pjesama, doista možemo uživati u najvećim hitovima grupe Queen. Također možemo upoznati Freddieja te saznati kako je došlo do miksanja različitih stilova i zvukova koji su ih uz Freddiejev glas toliko proslavili.

  Slika 2. izvor – Tportal.hr

Šarenilo kostima i vjerni prikaz Freddieja

Sama scene je složena besprijekorno i vidljivo je kako se radi o bogatstvu kostima koji nas uvjerljivo uvode u 80-te kada su Queenovci bili na vrhuncu svoje slave. Moram također pohvaliti i besprijekorno rekonstruiran koncert Live Aid iz 1985.godine. Od publike koja je identično obučena kao na originalnom koncertu pa sve do Freddiejeve pojave. Koncert je, kao i sami film, još jedan podsjetnik zašto su Queenovci bili jedan od najboljih bendova te zašto su se upisali u rock povijest. Što se tiče mjesta snimanja većina scena je snimana u Londonu, a naravno za određene snimke koncerta poslužila su originalna mjesta kao što je to i sam stadion Wembley.

Sjećanje na rock ikonu

Film se može pohvaliti i odličnom glumačkom postavom u kojoj se posebno ističu Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy i mnogi drugi. Rami Malek koji glumi ulogu Freddieja Mercuryja priznao je da je od samog početka imao potpunu podršku Briana Maya (gitarista) i Rogera Meddows-Taylora (bubnjara). Oni su naglasili kako su najviše htjeli ostati vjerni Freddieju. Također svoje oduševljenje filmom nije krila ni Freddiejeva mlađa sestra Kashmira Cooke. Ona je u razgovoru s Ramijem Malekom izjavila kako je osobno imala dojam da gleda svoga brata Freddieja  te kako je sigurna da Rami zaslužuje Oscar. Sam način snimanja, detaljnost, ali i izbacivanje događaja koji bi mogli bacati lošu sjenu na Freddieja i njegov život, ovaj film čine nevjerojatnom rock pustolovinom. Time nas podsjećaju zašto mnoge generacije još danas cijene i slušaju glazbu grupe Queen.

?>