KULTURA

Sjevernjaci su ovog četvrtka otišli još sjevernije. U KKC Pixel saznali smo kakve tajne skrivaju nordijski bogovi. Zašto je Thor izgubio svoj čekić? Zašto njegov brat Loki traži od Freye ruku?

Koprivnica je još jednom ponudila nove spoznaje. U nedostatku izdavačkih kuća uzdigla se Mitopeja, izdavačka kuća koja već na samom startu djeluje obećavajuće. Tako smo u četvrtak, 7. prosinca mogli svjedočiti predstavljanju knjige “Nordijska mitologija” Neila Gaimana. Jednoj od najomiljenijih i najprodavanijih knjiga godine.

Ovo je prvi naslov nakladničke kuće Mitopeja koju vodi prevoditelj Vladimir Cvetković Sever, a tiskana je u samo 500 primjeraka koji se mogu kupiti na predstavljanju. Sever također naglašava kako je svaki primjerak rađen s velikom preciznošću; kožne korice krase rune koje svijetle u mraku, a sam izgled knjige podsjeća na Auroru Borealis i zvjezdano nebo.

Nadahnuti nordijskom mitologijom pokušavaju nas uvesti u svijet bogova i mitova. Kao što sami kažu “Poznavati mitove znači poznavati nešto suštinski točno o onima koje više nikako drugačije ne možemo upoznati.” Već nakon nekoliko pročitanih odlomaka na predstavljanju, Sever je slušatelje ostavio u neizvjesnosti i znatiželji.

Mitopeja je već prvim izdanjem oduševila čitatelje, štogod da nam spremaju dalje, čekamo s nestrpljenjem.

Foto: Bojan Koštić
?>