SPORT

Brazilski jiu-jitsu je borilačka vještina koja je usredotočena na grappling i osobito na borbu na tlu s ciljem dobivanja dominantne pozicije te korištenjem poluga na tijelu i gušenja da se prisili protivnika na predaju.

Ukoliko ste ikada gledali MMA (Mixed Martial Arts), UFC (Ultimate Fighting Championship) ili neki drugi oblik raznovrsnih borbi i borilačkih vještina vidjeli ste i razne završetke borbi. Borba se može završiti nokautom, tehničkim nokautom, predajom iz kuta, diskvalifikacijom, pobjedom na bodove ili submissionom-predajom zbog nadmoći protivnika. Razne poluge i gušenja koja spadaju u submission dolaze upravo iz BJJ-a, odnosno Brazilskog Jiu-Jitsua. Submission ili predaja tapkanjem u Jiu-Jitsu označava trenutni prekid borbe i priznanju poraza. Borba može završiti i prekidom sudaca ili prekidom trenera, no najčešći prekid je submission, odnosno tapkanje.

Što je Jiu-Jitsu?

Kako kaže Kako kaže Hrvatska akademska sportska udruga “Brazilski džiju-džicu (eng. krat. BJJ) je borilačka vještina i borilački šport koji je usredotočen na grappling i osobito na borbu na tlu sa ciljem dobivanja dominantne pozicije te korištenjem zglobnih koštaca (engl. joint locks) i gušenja da se prisili protivnika na predaju.” Ovo možda zvuči kao grubo i opasno, no zapravo je vrlo elegantno i promišljeno. Usporedio bih to s ciljem igranja šaha, ali na strunjači. Svaki pokret mora biti promišljen, odmjeren, točan, a opet čvrst.

Odakle BJJ potječe?

Većina borilačkih vještina potječe iz Azije, odnosno Indije, Kine i Japana, pa tako i BJJ. Jiu-Jitsu nije zapravo jedna tehnika već je generalni naziv za više vrsta borilačkih tehnika temeljenih na grapplingu. Japanski Samurai prvi počinju koristiti tehnike Jiu-Jitse u borbama kako bi savladali protivnika bez korištenja oružja. Za vrijeme Samuraia Jiu-Jitsu bila je ugledna borilačka vještina koju su savladavali samo najbolji, no početkom industrijalizacije Jiu-Jitsu postaje zabranjen, a oni koji se njime koriste uhićeni. Jigoro Kano, tadašnji pripadnik Ministarstva kulture i borilačkih vještina, igra veliku ulogu u spašavanju Jiu-Jitse. Kano miče opasne elemente iz borbe i naglašava edukacijsku stranu Jiu-Jitse. Tako su muškarci i žene mogli trenirati i sparirati bez ozljeda, a svrha treninga bila je promijeniti stil i način života. Jedan od najboljih učenika Senseia Kana, bio je Mitsuyu Maeda kojeg je Kano poslao preko mora kako bi proširio Jiu-Jitsu kulturu. Nakon putovanja u SAD i Europu, Maeda 1914. godine dolazi u Brazil. U Brazilu upoznaje mladog Carlosa Graciea.

Izvor: Pixabay.com

Carlos Gracie i njegovo nasljeđe

Carlos Gracie u vrijeme kad je upoznao Maedu ima 14 godina. Mlad, neukrotiv dečko u pubertetu koji ne zna što bi, ali je vrlo agresivan, počinje trenirati Jiu-Jitsu pod vodstvom Maede. Carlos u Jiu-Jitsi pronalazi svoj mir, iznimni talent te nakon samo pet godina odlazi od Maede i pokušava trenirajući Jiu-Jitsu zaraditi za život. Par godina kasnije, sa 23 Carlos Gracie otvara prvu Gracie školu BJJ u Rio de Janeiru. Svoju veliku strast za BJJ-om Carlos predaje na braću Oswalda, Gastaa, Georga i Helia koji zajedno vode školu BJJ u Riu.

Carlos Gracie

Izvor: YouTube/ https://www.youtube.com/watch?v=g3-32t9eajo 

Revolucija BJJ

 Najmlađi brat, Helio Gracie zbog svoje slabije fizičke konstrukcije te snage modificira Jiu-Jitsu tehnike svoje braće i prilagođava ih sebi. Metodom pokušaja i neuspjeha formira novi stil Jiu-Jitse koji je još efektivniji protiv većih i jačih protivnika. Helio nakon svoje borilačke karijere stavlja fokus na treniranje svojih i Carlosovih sinova. Između ostalih Roriona Graciea koji kasnije osniva Ultimate Fighting Championship, odnosno UFC kao natjecanje za borce različitih borilačkih vještina. Brar Roriona Graciea, Royce Gracie osvaja prvu titulu UFC prvaka pobjedom nad Gerardom Gordeauom, prvakom u savate boxu. Tada borilački svijet postaje drugačiji, a BJJ temelj današnjih borilačkih vještina.

Royce Gracie nakon pobjede Gerarda Gordeua

Izvor: YouTube/ https://www.youtube.com/watch?v=g10PIN8TeEg

Gdje pronaći BJJ u Hrvatskoj?


Zbog male pažnje u medijskom prostoru, kao i većina ostalih sportova osim nogometa i možda košarke, BJJ vrlo je malo promoviran i razglašen u Hrvatskoj[Ma6] . BJJ klubovi postoje u Varaždinu, Zagrebu, Slavonskom Brodu, Maloj Subotici, Rovinju, Rijeci, Zadru, Splitu i u drugim gradovima diljem Lijepe Naše. U Varaždinu je 2019. godine održano Europsko prvenstvo u BJJ, nažalost broj gledatelja bio je minimalan.

Autor: gregorycosta, Pixabay

Izvor fotografija: Pixabay.com i YouTube


?>