Zdravlje

Najčešći, ali ujedno i veći problem studenata na Sveučilištu Sjever u Koprivnici jest prijevoz do fakulteta. Došlo je vrijeme da iskoristite proljeće! Treba li vam dodatna motivacija?

Vožnja biciklom može poboljšati san, smanjuje se rizik od pojave šećerne bolesti tipa 2, ali i topi tjelesne masnoće. Potiče lučenje serotonina prilikom čega se ublažava napetost pa samim time i podiže raspoloženje. Dakle, ako i to nisu dovoljno dobri razlozi, reći ću vam nešto što svi mi odavno znamo no ne pridodajemo toliko pažnje.

Zagađenje okoliša prilikom vožnje u automobilima svake je godine sve veći problem. Lijepa Naša za sada je na dobroj poziciji jer se smatra uglavnom čistom ili neznatno onečišćenom u odnosu na Češku koja je na vrhu ljestvice u Europskoj uniji po zagađenju zraka. Bez obzira na statistiku, postoji razlog za brigu. Visoke razine fosilnih goriva (nafta, ugljen, zemni plin) i aerosola, lebdećih čestica raspršenih u zraku, ulaze u dišni sustav te mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Glavobolja i astma često su popraćeni udisanjem nečistog zraka, ali i stopa raka pluća koja je povezana sa zagađenim zrakom, povećava se s godinama kod djece i starijih. Dakle, želite li što duže udisati kvalitetniji zrak, iskoristite lijepo vrijeme za vožnju biciklom. Ukoliko nemate svoj bicikl, možete koristiti gradske i to potpuno besplatno. BicKo sustav je prvi javni servis za prijevoz biciklima, a može se koristiti svakim danom od šest ujutro do ponoći. Koristi se pomoću kartice koju možete izraditi u GKP Komunalac ili u Kopiraoni na kampusu te sklopiti potpuno besplatan ugovor.

 photo_2019-04-09_23-39-25

Gdje možete doći do BicKo terminala?

1. Zrinski trg
2. Lenišće
3. Glavni kolodvor
4. Gradski bazeni “Cerine”
5. Dom mladih
6. Kampus
7. Ul. Ivana Česmičkog

?>