Književnost

Na stranicama BEK-a (besplatne elektroničke knjige) besplatno se može preuzeti klasično djelo svjetske literature, pripovijetka Čudnovati slučaj dr. Jekylla i g. Hydea pisca Roberta Louisa Stevensona.

Škotski romanopisac, pjesnik, esejist i danas je popularan svojom pričom o doktoru Henryju Jekyllu koji vjeruje da u svakom čovjeku postoje dvije strane – dobro i zlo. Zbog toga Jekyll odluči napraviti eksperiment. Pomoću napitka transformira se u drugu osobu i želi odvojiti dobru stranu od zle te se osloboditi lošega. Njegov alter-ego, gospodin Hyde čini strašne zločine dok je dr. Jekyll dobroćudan. Problem nastaje kada se dr. Jekyll počinje transformirati u g. Hydea bez napitka.

Autor je iznimno dobro napravio polarizaciju lika i ljudske osobnosti. Dr. Jekyll kao utjelovljene dobrote i g. Hyde kojim vlada demonski nagon. Taj neobičan slučaj otkriva nam dvojnost ljudske prirode i dvostruku ličnost koju čovjek može imati. Iako je Stevenson dugo razmišljao o dobroj i lošoj strani ljudske prirode nije točno poznato što ga je potaknulo da napiše priču. Neki smatraju da je inspiracija došla od Eugena Chantrella, uglednog učitelja za kojeg je otkriveno da je svoju suprugu kao i mnoge druge žrtve, otrovao opijumom. Jezivi elementi kriminalističke i horor priče koju Stevenson koristi i danas su privlačni publici. Napeta priča kao stvorena za duge zimske noći.

 

?>