Književnost

Trenutni način života se uvelike razlikuje od onog na koji smo navikli. Više nego ikad prije sve je prisutno online, a svoje mjesto u virtualnom svemiru našla je i kultura. Tako sad iz udobnosti vlastitog doma osim filmova i serija možemo uživati i u kazališnim predstavama a mnogo više pozornosti možemo posvetiti i čitanju.

S obzirom na to da su mnogi knjigoljupci ostali zakinuti za jednu od svojih omiljenijih aktivnosti – odlaska u knjižnicu, a još nema nikakve naznake za njihovo skoro otvaranje, postoji alternativa u obliku virtualnih knjižnica.

 BEK[ Besplatne Elektroničke Knjige]  je odlično mjesto gdje možete pretražiti literaturu na hrvatskom jeziku. To je projekt koji financijski podržava Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka i Grad Zagreb. Na ovoj stranici se nalazi veliki izbor domaćih autora te najrazličitijih književnih žanrova. Naslovi su pregledni zahvaljujući rubrikama koje uvelike pomažu pri izboru. Na početnoj stranici knjige su kategorizirane prema naslovima koji su najčitaniji i  novim naslovima. Novi naslovi na stranici i nisu baš s najnovijim datumom izlaska, no s obzirom na novonastale okolnosti to je ipak zanemarivo. osobito jer se radi o zanimljivim naslovima.  Iz ove rubrike svakako se ističe knjiga Wonderland Marinka Koščeca  koja je  osvojila nagradu V.B.Z.-a za najbolji roman.

Knjiga prikazuje život profesora koji na ironičan način i s određenom dozom cinizma pristupa svijetu oko sebe, a s krizom srednjih godina mu izuzetno pomaže njegova mašta.

Nekako se dokopao sredine. Stisnut je uz dvije srednjoškolke, namazane zeleno, ljubičasto, salaste i prištave; jedna drugoj pokazuje piercing svojeg jezika. I zbilja te ništa ne smeta? Ma kakvi, malo je neugodno prvih mjesec dana, ali poslije se ful navikneš. Nego što, misli Profesor, i da si oko probodeš, zlato, za šest mjeseci ne bi se sjećala da si ga ikad imala.

  • (Marinko Košec, Wonderland)

Osim proze za čitanje su dostupna djela iz  poezije, drame, eseji te nekoliko djela iz publicistike. Stoga ako vas nije zaintrigirala ova preporuka sigurno čete naći nešto po vlastitom ukusu.

Čitanje je odličan način za učenje i usavršavanje stranih jezika. Dobar izbor za to je Open Library  virtualna knjižnica koja se financira putem donacija. Dostupne usluge  su jednake onima  u pravoj knjižnici. Izbor knjiga je stvarno velik od Harry Pottera, Sluškinjine priče do većine romana Stephena Kinga.  Na stranici je dostupno preko milijun naslova, a ideja koja stoji iza projekta je da na ovoj stranici budu objavljene sve knjige ikad napisane. Za neke od knjiga dostupna je i audio verzija.

Ljubitelji klasične književnosti sigurno znaju, a onima koji će to tek postati vrijeme je da saznaju za Project Gutenberg. Ovo je još jedna virtualna knjižnica na kojoj možete  čitati preko 60 000 besplatnih e –knjiga. Većina njih je objavljena prije 1924.godine. Edgar Allan Poe, Jane Austin, Kafka ili Victor Hugo samo su neki od autora u čijim djelima možete uživati unatoč pomalo neugodnom dizajnu stranice.

Istina je da ništa ne može zamijeniti osjećaj knjige u rukama, no koronu ćemo izbjeći samo ako ostanemo kod kuće i uživamo u virtualnim blagodatima.

?>