DRUŠTVO

Ako vam riječ ‘Dismaland’ zvuči kao noćna mora inačice Disneylanda, onda bi bili u pravu. ‘Bemusement park’ djelo je poznatog uličnog umjetnika Banksyja, a u Velikoj Britaniji se otvorio na zemljištu od 2.5 hektara.

Radi se zapravo o tajnom projektu, koji je objavljen neposredno prije samoga otvaranja ‘Dismalanda’. Projekt je bio smješten u napuštenom Tropicana kupalištu u mjestu Weston-super-Mare. Sadržavao je atrakcije tematskih parkova s ​​mračnim obratom, zajedno s radom Banksyja i 50 drugih umjetnika iz cijelog svijeta.

Pristup ‘Dismalandu’ iznosio je £ 3 i trajao je samo 5 tjedana.

banksy2

 Službena brošura ‘Dismaland’ opisuje projekt na sljedeći način:

“Tražite li alternativu bezbrižnom banalnom obličju prosječnog obiteljskog dana? Ili samo nešto jeftinije. Ovo je mjesto za vas – kaotičan novi svijet u kojem možete pobjeći od bezumnog izbjegavanja. Umjesto hamburgera, imamo muzej. Umjesto suvenirnice, imamo knjižnicu, zatim imamo i razne poklon-dućane.

Ovaj događaj sadrži teme za odrasle, uznemirujuće slike, produljeno korištenje rasvjete, dimne efekte i psovke. Sljedeće stavke strogo su zabranjene: noževi, špageti, ilegalni lijekovi i odvjetnici tvrtke Walt Disney.“

banksy3

?>