KULTURA

Razgovarli smo s Branimirom Habekom, gitaristom Sagea, popularnog zagrebačkog metal benda koji se polako i sigurno penje prema uspjehu.

Branimir je rođen u Koprivnici, završio multimediju na Sveučilištu Sjever te trenutno piše diplomski na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Dulje vrijeme se bavi i fotografijom,  a pohvalio nam se kako se izvrsno snalazi u kuhinji te napomenuo da je trenutno slobodan. Sa nama je podijelio svoje trenutke s bendom, s kojim iako svira samo par mjeseci prijateljstvo njeguje već 8 godina. Otkrio nam je i kako je došlo do suradnje s uglednim američkim producentom te najavio četvti spot na čijem se setu se nalazilo 20-ak ljudi.

PRESSEDAN: U vašem životopisu predstavljate se kao metal bend sa zanimljivom temom i obećavajućom karijerom, osim što time pokazujete koliko ste ambiciozni nalazi li se tu još koja skrivena poruka?

Prvenstveno bi htjeli predstaviti našu povijest, tako smo se i odlučili za Seljačku bunu kao temu – ona je obilježila važan dio hrvatske povijesti. Radit ćemo konceptualni album sa 12 pjesama i spotova te tematike, naziv albuma biti će “Anno Domini 1573.“

PRESSEDAN: Koliko dugo funkcionirate kao bend,  kako ste uopće okupili i što vas je spojilo?

Sage funkcionira od ljeta prošle godine, u 9. mjesecu snimali smo prvi spot i tad je sve krenulo. Svi dečki imaju svoje bendove sa strane, Enio je u 80-ima počeo svirati u heavy metalu bendu „Legija“ s kojim broji 5 izdanih albuma, njegov sin Vlad svirao je u bendu „Angel of Fire“ te je njegov tata Enio izrazio želju da se okupi bend. Htio je nešto malo drugačije od heavyja. Ovo što sad sviramo je sasvim nešto drugo – to je mješavina i heavyja, power i progressive metala i za razliku od „Legije“ tekstovi u Sage-u su na engleskom.

PRESSEDAN: Nakon što ste oformili bend u vrlom kratkom vremenu došlo je do suradnje sa bubnjarom i producentom američkog metal benda Kamelot, Caseyem Grillom. Kako je do toga došlo?

Do te suradnje je došlo preko Vlada. Naime, on je prije 7 godina snimio bubnjarski solo koji je posvetio Caseyu i objavio je to na Youtube-u. Casey je to našao i javio mu se, tako je zapravo počela suradnja. Našli su se na njihovom koncertu, ostali u kontaktu, slali si poklone te je on izrazio želju da nama producira album. Miksa ga Jim Morris, koji je radio s većim bendovima kao što su Iced Earth, Death, Sepltura i mnoga velika imena. Mislim da će nam pjesme na engleskom jeziku uvelike pomoći u daljnoj budućnosti, a već i jesu.

PRESSEDAN: Kako napreduje snimanje i kada se može očekivati izlazak albuma?

Na snimanju albuma pomažu nam Fedor Boić i Franjo Valentić . Naš princip je kad snimimo pjesmu da nakon toga snimamo spot. Svaka dva mjeseca izdajemo novi spot. Album bi trebao biti gotov početkom iduće godine, prevalili smo trećinu puta, sada je izašao četvrti spot za pjesmu „Blacksmith’s Tale“.

PRESSEDAN: Vaši spotovi mogu se usporediti sa svjetskim visokobudžetnim spotovima, pa s obzirom na to da je stanje spotova u Hrvatskoj vrlo loše, tko to financira?

Istina je da sva ta produkcija dosta košta, no detaljnije ne želim otkrivat. Drago mi je da se to vidi i čuje.

PRESSEDAN: Kakve su reakcije publike na vaš rad, spotove?

Mislim da to najbolje pokazuju lajkovi na fejsu i klikovi na Youtube-u, a to je za jedan bend koji je tek sad počeo ogroman napredak.

PRESSEDAN: Suradnja s Kamelotom postaje vrlo ozbiljna pošto su vas zvali na svoju japansku i europsku turneju, možete reći nešto više o tome?

Postoji mogućnost da do toga dođe, no još je prerano za detaljnije informacije jer još nije službeno. Neka to zasad ostane tajna, pošto su Kamelot i Sage u procesu snimanja albuma i za to vrijeme s naše strane se ne planira nikakva turneja.

PRESSEDAN: Imate li kakve planove za festivale?

Imali smo pozive, ali prioritet nam je završiti album koji ćemo onda moći prezentirati publici na festivalima i solo koncertima. Bit će nas svugdje po svijetu!

PRESSEDAN: S obzirom na to da ste generacijski dosta šaroliki, je li ljubav prema metal glazbi dovoljna da se slažete, ima li u bendu onog „glavnog“ ili se podjedako slažete?

Mi smo u bendu svi isti, svaki član ima ista prava oko svega. Nema veze što Vlad ima 14 godina, a Enio 52 godine, svi smo složni, sve timski radimo i nema nikakvog jaza između nas što se tiče generacijskih razlika. Najbolja smo ekipa ikad.

PRESSEDAN: Održavate li kakve svirke po Zagrebu?

Trenutno ne, ali biti će. To ćemo najaviti na jesen, šapnut ću vam da za Novu godinu pripremamo nešto veliko.

PRESSEDAN: Možemo slobodno reći da smo bivši kolege pošto ste preddiplomski završili na Sveučilištu Sjever. Sada ste u Zagrebu, koliko vam je bitno obrazovanje te gdje se vidite za par godina, u glazbi ili radeći u struci?

Baš sam danas čitao intervju gitarista jednog benda koji kaže da se ne može živjeti od glazbe, mogu se složiti s time, pogotovo što se Hrvatske tiče, a i vani rijetko tko može živjeti od toga. Završio sam multimediju i grafičku tehnologiju te je to struka i posao koji volim.

PRESSEDAN: Što rade ostali članovi benda, kako uspijevate uskladiti vaše obaveze sa probama i koncertima?

Klavijaturist je programer u banci, Vlad je učenik osmog razreda osnovne škole,  Marko je trenutno nezaposlen, donedavno je radio u Music shopu, Davor je također nezaposlen, a Enio ima privatnu firmu. Oko proba nema nikakvih problema, imamo svoj studio u Zagrebu gdje održavamo probe. Nemamo ih često što nije problem pošto nema potrebe, jednom kad se uvježba to se osjeti.

PRESSEDAN: Možete li izdvojiti neki najdraži trenutak/koncert u Sage-u?

Teško pitanje, bilo ih je stvarno puno… Često je znalo biti trenutaka kad sam se upitao: „Čovječe, kak je došlo do toga?“. Jedan od tih bio je kada smo počeli suradnju s Caseyem, prvi mix, prvi spot, dobili smo i sponzore što je još jedna velika stvar. To su više tehničke stvari, no ipak mi je najdraže kada se vikendom okupimo, sjednemo i zabavljamo se – druženje je ipak najbitnije.

PRESSEDAN: Tko su vam uzori, s kim biste voljeli dijeliti pozornicu?

Uzora uvijek ima, oni su naravno bliski sa muzikom koju i mi radimo, a mislim da se to i osjeti. Ima bendova s kojima bi se volio naći na festivalima ili da nas pozovu kao support poput Dream Theatre-a, Symphony X i sličnih.

PRESSEDAN: Što mislite o metal sceni u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj ima jako dobrih bendova, pogotovo ovih koji su nedavno harali po Zagrebu, KRYN, Innergate, to su odlični bendovi, izdvojio bih i Dinu Jelusića koji u zadnje vrijeme izdaje muziku koju voli. Scena zaista jača, siguran sam da neće biti mrtva.

PRESSEDAN: Pripremate li uskoro kakav koncert za Koprivničance?

Tu uopće nema koncerata, osim Rocklive festivala koji se održava jednom godišnje i to je jedino što mladi tu imaju. Nismo sigurno hoće li ove godine biti išta od koncerta, ali vrlo vjerojatno u skoroj budućnosti.

Novi spot benda Sage možete pogledati ovdje.

?>