Film

Deset godina prošlo je od kada je Tony Stark (Robert Downey Jr.) po prvi puta iskoračio u svom Mark 1 odjelu iz špilje u Afganistanu i promijenio budućnost fantasy žanra postavši Iron Manom. Tri godine kasnije, svijet upoznaje Chrisa Hemswortha kao Thora i Chrisa Evansa kao Kapetana Ameriku. U svibnju 2012. godine ovaj trio udružuje snage te uz pomoć Hulka (Mark Ruffalo), Hawkeyea (Jeremy Renner) i Black Widow (Scarlett Johansson) uspješno spašavaju svijet od Lokija (Tom Hiddleston) i njegove vojske Chitauri ratnika. Na kraju ove akcijske avanture po prvi puta imamo priliku vidjeti Thanosa.

U narednih pet godina upoznali smo mnoštvo novih superheroja i negativaca koje su oni uspješno porazili, no ni jedan od njih ne može se mjeriti sa zloglasnim Thanosom. Zadaću prenošenja ove dugo iščekivane borbe s bjesnim titanom na platno preuzeli su Anthony i Joe Russo. Braća Russo svoju nadarenost za režiranje Marvelovih filmova pokazali su u ranijim nastavcima franšize, ”Captain America: The Winter Soldier” (2014.) i ”Captain America: Civil War” (2016.), filmovima koji su za mnoge najbolji primjeri kvalitete Marvelovog masivnog univerzuma. Njihova vješta kontrola velikim brojem likova i pravilna raspodjela vremena na platnu za svakog od njih došla je do izražaja u ”Civil Waru”, a ovdje je bila od krucijalne važnosti. S više od 20 superheroja, ”Infinity War” ima najveću postavu superheroja ikad viđenu na velikom platnu. Stoga je iznenađujuće da su se braća Russo odlučili sve njih staviti u drugi plan, a film u najvećoj mjeri posvetiti Thanosu (Josh Brolin). Ovo je bila genijalna odluka.

Thanos je bez sumnje najbolje koncipiran i realiziran negativac u Marvelovom univerzumu, a Josh Brolin je definitivno bio pravi izbor za ovako značajnu i dugo iščekivanu ulogu. Kao titan koji uz pomoć Infinity Gauntleta može kontrolirati moć svih šest kamena beskonačnosti te jednim potezom uništiti pola svemira, Thanos već ovdje u sjenu stavlja sve ostale, dosad viđene negativce koji su se smatrali nepobjedivima. Bez problema preuzima svu pozornost kada se pojavi na platnu, a za to je najviše zaslužan Brolin, čije se hladno, nemilosrdno lice savršeno paše uz Thanosovu masivnu pojavu. No njegov lik znatno je bolje razrađen od jednodimenzionalnog manijaka koji želi moć. Od samog početka vidimo da zaista vjeruje da je njegov način jedini razumni način te kroz radnju saznajemo motivaciju iza njegovih postupaka. U svojoj potrazi za svim kamenima pokazuje svoju domišljatost i inteligenciju, kao i povjerenje u svoje podanike, tzv. Black Order, no o njima nešto kasnije. Thanos, najviše od svega, briljira u emocionalnim scenama, što je iznenađujuće. Njegov odnos s Gamorom (Zoe Saldana), svojom posvojenom kćeri koja je sada dio Čuvara galaksije, veliki je dio njegovog lika i igra važnu ulogu u njegovu razvoju, kao i razvoju cijele priče. Preko Gamore otkrivamo da Thanos nije samo još jedan u nizu negativaca koji želi vladati i posjedovati moć, već želi tu moć iskoristiti kako bi ostvario nešto u što vjeruje i što smatra pravednim. Iako iznimno radikalan, uspijeva nas bar na trenutak uvjeriti da to što radi ima smisla.

Što se tiče ostatka ove masivne postave superheroja, njihove pojave u filmu podijeljeni su na više manjih epizodalnih segmenata, od kojih svaki prati određenu skupinu koja se na neki način nosi s prijetnjom i opasnošću koju Thanos i njegovi sljedbenici donose. Braća Russo ne troše vrijeme na uspostavu međuodnosa likova koji se do sad nisu susreli, već njihovi dijalozi služe razvoju priče i uvijek imaju značajniju ulogu od jednostavne karakterizacije likova. U filmu koji ima toliko toga za odraditi i prikazati, pretpostavka da fanovi Marvela već dovoljno dobro poznaju likove koje gledaju i ne trebaju dodatni kontekst imala je pozitivan učinak na cjelokupnu izvedbu. Cijeli film čini se kao neprestani niz zabavnih akcijskih segmenata isprepletenim zanimljivim događajima koji publiku iznova impresioniraju.

Zasigurno najzabavnija podskupina superheroja koju pratimo u ovoj masivnoj avanturi je ona koju čine Iron Man, Dr. Strange (Benedict Cumberbatch), Spider-Man (Tom Holland) i većinski dio Čuvara galaksije. Razgovori između Strangea, Iron Mana i Star-Lorda (Chris Pratt) donijeli su dozu humora i olakšanja koji su zaista potrebni u filmu s tako masivnim potencijalnim posljedicama. Dave Bautista kao Drax i u ovom je filmu imao nekoliko kratkih, ali iznimno efektivnih humorističnih scena.

Također, puno vremena provodimo prateći Thora, Rocketa (Bradley Cooper) i Groota (Vin Diesel), koji su na drugačijem zadatku. Thor i Rocket čine zabavan i neočekivan duo čiju je suradnju bilo zabavno pratiti, dok je Groot poput pravog tinejdžera poprilično nezainteresiran za cijelu situaciju. Ostatak masivne glumačke postave superheroja drže se zajedno i većinu vremena provode boreći se s pripadnicima Black Ordera. Iznenađujuće je vidjeti da su likovi poput Kapetana Amerike, Visiona (Paul Bettany) i Hulka tretirani kao obični pijuni u znatno većoj, važnijoj igri, no čini se kako je ta odluka bila opravdana. U ovu kategoriju možemo uvrstiti i Black Panthera (Chadwick Boseman) te Wandu Maximoff (Elizabeth Olsen).

Pripadnici Black Ordera bili poprilično efektivni i zabavni zapratiti. Ova četveročlana ekipa pokazala se kao veliki izazov za mnoge Osvetnike, a najimpresivniji od njih bio je Ebony Maw (Tom Vaughan-Lawlor). S moćima koje su bile previše čak i za jednog od najsnažnijih superheroja, Dr. Strangea, Ebony Maw pokazao se kao dostojan protivnik. Iako premalo utiliziran, smatram da je napravio znatno više nego su mnogi očekivali u tako limitiranom vremenskom okviru. Iako većinu scena dijeli s Thanosom, likom kojeg smo čekali šest godina, Ebony Maw uspješno plijeni pozornost publike.

Kao film kojeg su obožavatelji čekali gotovo šest godina, ”Avengers: Infinity War” imao je gomilu očekivanja za ispuniti. Uzmemo li u obzir koliko vremena, truda i novaca je otišlo u realizaciju svih dosadašnjih filmova koji su vodili ka ovom masivnom okršaju, možemo sa sigurnošću reći da su braća Russo imali jako težak, skoro i nemogući zadatak ispunjavanja tolikih očekivanja. Sva su ta očekivanja ispunili u mjeri koju nitko nije očekivao i proizveli najbolji film Marvelovog univerzuma.

 

?>