Uncategorized

Rijeka je dobila svoj prvi queer mural koji je nastao u sklopu trećeg izdanja queer i feminističkog festivala Smoqua. Mural možete pronaći u Kružnoj ulici, a njegova izrada temeljila se na neformalnom istraživanju Udruge za ljudska prava PaRiter pod nazivom “Što Riječani i Riječanke podrazumijevaju pod normalnim?“. Njegove autorice su Nika Krajnović, Luisa Ritoša te Tanja Blašković s kojom smo napravili kratki intervju.

  • Odakle dolazi inspiracija za ovaj mural? Koji je bio vaš cilj prije samog slikanja?

Inspiraciju za mural pronašle smo u anonimnim odgovorima na pitanja o normativima i pojmu normalnosti koje je udruga Pariter prikupila prije izvedbe murala. Neki od tih odgovora ispisani su u samom muralu. Cilj je zapravo bio otvoriti pitanje normalnosti i ponukati prolaznike da razmisle o tome što je za njih “normalno” ili “nenormalno”.

  • Jeste li namjerno odlučili napraviti mural u Kružnoj ulici koja je svojevrstan zaštitnički znak alternativne Rijeke?

Mi kao umjetnice nismo birale lokaciju već je ona bila dogovorena prije, ali znam da iako se razmišljalo i o nekim drugim lokacijama ipak se na kraju odlučilo za Kružnu ulicu, što zbog njenog kultnog statusa, što zbog vidljivosti murala, ali i zato jer se zaista počelo raditi na tome da se ta ulica cijela “sredi” i oslika što je zaista super. Odlično je da je i jedan ovakav mural dio tog projekta.

  • Kakva je povratna informacija koju dobivate od okoline? Rijeka je uvijek bila ”sigurna luka različitosti”, misliš li da to još uvijek tako?

Moram priznati da su reakcije okoline bile su isključivo pozitivne. Svima se jako svidjela i poruka i estetika murala. Što se tiče različitosti, ne znam je li igdje sigurno biti različit od većine, ali definitivno u zadnje vrijeme primjećujem porast netolerancije na različitost, a porast tolerancije na nasilje u bilo kojem obliku – što je veoma zastrašujuće.

  • Misliš li da svi umjetnici trebaju progovarati o društvenim problemima?

Pa, mislim da umjetnost uvijek odgovara na društvo u kojem se nalazi pa čak i kada se to na prvu ne čini tako, ali da, mislim da bi umjetnici trebali puno glasnije i jasnije progovarati o problemima koji nas okružuju – pogotovo kada se radi o ljudskim pravima.

  • Već jednom si oslikala mural koji je predstavljao ljubav prema planeti Zemlji, koji je naglašavao važnost reciklaže i očuvanja Zemlje..  Misliš li da umjetnost ima utjecaj na razmišljanje mase?

Da definitivno, pogotovo ulična umjetnost koja je vidljiva najširoj publici koja inače možda nema naviku posjećivati izložbe. Mislim da bi svijet bio puno ljepše mjesto kada bi umjetnička djela bila na barem 10% jumbo plakata koji nas okružuju.

  • Imate li u planu uskoro započeti slični projekt?

Trenutno radim murale u svom susjedstvu u sklopu projekta Jestivi grad u organizaciji Eko Vežice  koji su ispunjeni gigantskim voćem koje je nekada raslo na tom prostoru. Također, sudjelujem u projektu koji ima važnu ekološku poruku. Nadam se da će u budućnosti biti još puno takvih u kojima ću imati čast sudjelovati.

foto: osobna arhiva Tanje Blašković

?>