Putovanja

Mozartov grad kojem ne bi odolio ni Sheldon Cooper

Naselje Fuggerei je najstarije socijalno naselju u svijetu. Godišnji najam koji plaćaju njegovi stanovnici iznosi 0,88 centi. Moj Posjet Augsburgu je zapravo bila prilično spontana odluka potaknuta željom za razgledavanjem još jednog Bavarskog grada.

Ovaj grad je udaljen od Münchena šezdeset kilometara i slovi kao jedan od najzelenijih njemačkih gradova.

 Još uvijek sumnjam u ovaj najzeleniji dio jer nisam primijetila previše zelenih površina, barem ne dovoljno za ovu titulu.  No mogu potvrditi da je bogato povijesno i kulturološko središte. Upravo u ovom gradu rođen je otac Wolfganga Amadeusa Mozarta (Leopold Mozart). Jedna od čari spontanih izleta je mogućnost otkrivanja zanimljivih stvari jednostavno hodajući i proučavajući grad. U jednoj skrovitoj uličici crvena dvojna kuća se zasigurno ističe samom svojom pojavom, a kad otkrijete da to zapravo nije obična kućica već muzej posvećen vjerojatno najvećem glazbenom genijalcu ne možete a da se ne zapitate kako vam je to promaklo. Bar je bilo tako u mom slučaju. Mozart muzej se nalazi u staroj gradskoj jezgri, neposredno samog centra grada.  Sastoji se od 9 soba na tri kata u kojima se kronološki prikazuje povijest obitelji Mozart. U njemu se nalaze mnoge zanimljive stvari poput glazbenih instrumenata, ručno pisanih pisma kao i originalnih notnih zapisa Mozartova oca. Tamo je izložen i piano Johann Andreas Steina inovativnog dizajnera na kojem je sam Mozart komponirao neke od svojih skladbi.

Foto: Mateja Tasić

Grad u gradu

Postojanje grada u gradu ne može nikome promaknuti. Nije ni meni. Ovo se nalazi na svakoj stranici, brošuri i turističkom vodiču u kojem je Augsburg naveden. Radi se o naselju Fuggerei, najstarijem socijalnom naselju u svijetu. Ime nosi po svojem utemeljitelju Jakobu Fuggeru koji ga je osnovao za tadašnje socijalno ugroženo stanovništvo. Ovo naselje je okruženo zidinama čija vrata se svake večeri zatvaraju u točno 22 sata. Godišnji najam koji plaćaju njegovi stanovnici iznosi 0,88 centi. Renta se nije dizala od 1520. godine.  Uvjeti za ostvarivanje prava na smještaj nisu se mijenjali od njegova osnutka a to su najmanje dvije godine života provedene u Augsburgu, katolička vjeroispovijest i nekažnjavanost.

“Augsburški stil” i vodeni kanali

 Kako  je ovo mjesto posebno uočite već na samom ulazu u grad. Šetajući ulicama cijelo vrijeme se ističu šarene zgrade, fontane i vodeni kanali. Upravo se zahvaljujući njima Augsburg od 2019.godine nalazi na Unescovom popisu svjetske baštine. Grad se nalazi na rijeci Lech, a sama njegova unutrašnjost je premrežena sa 150 kilometara umjetnih kanala. Iako su ovi kanali danas samo turistička atrakcija u srednjem vijeku su se koristili za pokretanje mlinova. S obzirom na to da je grad poznat po vodenim kanalima nije iznenađujuće da je upravo ovdje izgrađena umjetna rijeka za Olimpijske igre koje su održane u Munchenu 1972.godine.

Foto: Aleksandar Tasić

Grad je također poznat  po svojoj inačici rokokoa koja se zbog svoje rasprostranjenosti u njemačkoj naziva “augsburški stil”. Osim kanala i kulture ovo mjesto se može podičiti i željezničkim parkom kojem zbog opsesije vlakovima ne bi odolio ni sam Sheldon Cooper. Augsburški željeznički muzej sastoji se od 29 lokomotiva iz cijele Europe koje su slobodne za razgledavanje.  Njegova rekonstrukcija je završila 2009.godine, a neki od izložbenih vlakova su stari oko sto godina.

?>