Zdravlje

Atopijski dermatitis (ili stariji naziv – neurodermitis) kožna je bolest od koje boluje 2% svjetskog stanovništva.

Atopijski dermatitis neizlječiva je bolest koju karakterizira suhoća i svrbež kože. Bolest počinje obično između 3. i 6. godine života, a simptomi se kod oko 60 % djece javljaju do prve godine života. Zahvaća obično djecu i mlade ljude, no može se nastaviti i u odrasloj dobi.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, no jedan od najčešćih prvih simptoma je crvenilo kože na dijelovima tijela – najčešće na rukama, trbuhu, području oko očiju, kapcima te pregibima udova. Zbog jakog svrbeža, na područjima zahvaćenima atopijskim dermatitisom nastaju i manje rane. U većini slučajeva ta se bolest javlja uz astmu, alergijske reakcije te povišenu temperaturu.

Najčešće postoje periodi kada je djelovanje neurodermitisa intenzivnije – ti se periodi još nazivaju i egzacerbacijskim ili plamtećim periodima. Nakon tih perioda koža se popravi ili čak potpuno smiri (remisijski periodi). Djelovanje bolest je smanjeno tijekom ljeta, a preporuča se i odlazak na more i promjena klime. Koža osobe koja boluje od atopijskog dermitisa gubi vlagu i postaje suha, a zbog toga joj se smanjuje obrambena snaga.

Simptomi se mogu pogoršati izlaganjem nadražujućim sredstvima kao što su deterdženti za pranje suđa ili rublja, sapuni te omekšivači. Isto tako, sušenjem kože, izlaganjem vodi, temperaturnim promjenama te svakodnevnim stresom možemo potaknuti djelovanje neurodermitisa.

Dijagnozu obavlja liječnik na temelju pojava i promjena na koži pacijenta, a cilj liječenja je smanjenje i uklanjanje simptoma. Osim lijekovima (mastima i kremama), vrlo je bitno izbjegavati određene alergene u hrani (agrumi, rajčica, svinjetina, itd.) te nadražujuća sredstva iz okolina (vuna, sintetika). Također, treba obratiti pažnju da dodatno ne isušujemo kožu sapunima i deterdžentima. Uz sve navedeno, potrebno je i spriječiti grebanje ili trljanje područja zahvaćenih bolešću, zaštititi kože od pretjerane vlage i umjetne odjeće, očuvati hladnu i stabilnu temperaturu te smanjiti izlaganje prašini, dimu cigareta, životinjskoj dlaci te peludi.

 

Izvor slike: aerzteblatt.de

?>