Hrana

Aronija je samooplodna biljka iz porodice ruža (Rosacea). Ova izuzetno ljekovita biljka vuče svoje korijene s istoka Sjeverne Amerike. Postoje dvije vrste: Aronia melanocarpa (crnoplodna aronija) i Aronia arbutifolia (crvenolisna aronija).

Zahtijeva kisela i vlažna tla, a u prirodi je listopadni grm od 2 do 3 metra visine i do 2,5 metra širine. Prepoznatljiva je po bijelim cvjetovima na kiticama, nakon čega dolaze i grozdovi sa svojim cvjetovima. Cvatnja traje desetak dana, a svakog cvijeta pojedinačno 5 dana. Bobičasto je voće koje oblikom podsjeća na borovnicu. Korisna je za prevenciju od malignih oboljenja i pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala.

Aronija može uspijevati u različitim klimatskim uvjetima, što znači da može rasti na području cijele Hrvatske. Vrlo dobro uspijeva na tlu s visokom razinom podzemne vode – gdje druge vrste ne uspijevaju rasti. Berbe su ili ručne ili strojne. Na velikim je plantažama neizbježna strojna berba; naravno, ako je isplativa. Plodovi aronije mogu se kratkoročno skladištiti, zbog čega je plodove potrebno što prije preraditi. Rok trajanja plantaže aronije procjenjuje se na 20 godina.

„Sam početak posla s aronijom pokazao se isplativim jer se puno ljudi okreće ljekovitim biljkama i sve ih više prihvaća alternativno liječenje“, rekao je Alen Lazar koji sa svojom obitelji u Donjem Miholjcu ima poljoprivredno gospodarstvo (OPG). Nastavlja: „Oko aronije nema baš puno posla. Jedini posao su zalijevanje svaka dva do tri dana i košnja trave oko biljke.“

Proizvodi nastali od aronije najčešće su sok, med, vino i čaj. Vrijednosti aronije su minerali, vitamini i visok udio polifenola. Istraživanja su pokazala da zbog biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav. Oni koji pate od različitih imunoloških problema svoje rješenje mogu pronaći ovdje. Ima više od 300 biološki aktivnih spojeva. Sadrži vitamine C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9.

Svojstva aronije

Poboljšava imunitet, vid, pamćenje te rad jetre i mokraćnog sustava. Pomaže kod izlučivanja žuči i kod UV zračenja. Čisti jetru od masnoće i regenerira je. Liječi žuticu, žučni pijesak i konjuktivitis. Povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija na koži. Uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare. Usporava starenje.

Kirurg dr. Kent DiNucci rekao je: „U cijeloj svojoj liječničkoj karijeri nisam vidio ništa slično aroniji i potencijalu koji ima u liječenju ljudskog tijela.“

Dr. Sabine E.Kulling provela je istraživanje kojim je dokazala da aronija preventivno djeluje na nastanak raka debelog crijeva te da snižava razinu šećera i kolesterola u krvi.

?>