Izložbe

Muzej je mjesto na kojemu možete vidjeti ono što nikada do sada niste vidjeli, naučiti nešto novo ili jednostavno ispuniti vrijeme na korisniji način. Često se govori kako su muzejski postavi suhoparni, već viđenih tema ili jednostavno nisu ono što bi vas zanimalo. Jeste li ikada gledali film „Noć u muzeju“?

Ukoliko niste, poanta filma jest u tome kako preko noći  baš sve u muzeju oživi. Zvuči zanimljivo? Zbog toga će vas zaintrigirati činjenica da u SAD-u većina muzeja već uvodi život u njihov postav. Dakle, u muzejski sadržaj, koji vas možda i ne zanima, ubacuju tehnologiju. Takav sadržaj bi vam automatski mogao postati zanimljiv. Hologrami, 4D i bolja interakcija s posjetiteljima, ulaze širom na muzejska vrata te vas privlače provjeriti o čemu se tu zapravo radi.

Virtualna stvarnost oživljava ono nestvarno

Virtualna stvarnost mogla bi ukloniti razliku između učenja i zabave. Na taj način možemo učiti o određenom vremenu i određenim temama na različite načine. Samo jedan od njih su naočale za VR (virtual reality). Virtualne šetnje također su sve atraktivnije jer nam nude mogućnost posjete muzejima u koje možda ne možemo otići jer se nalaze u drugim državama. Na taj način možete posjetiti muzej u pidžami, sjedeći na kauču. Jedan takav primjer je Smithsonian National Museum of Natural History iz Washingtona koji je svojim posjetiteljima omogućio virtualnu šetnju potpuno besplatno. Kroz samo nekoliko klika na vašem računalu, ulazite u muzej. Američki muzej revolucije u Yorktownu, svoj postav je prikazao na nešto atraktivniji način. Posjetitelji gledaju film u trajanju od osam minuta, a mogu vidjeti posebno dizajnirane kostime za bitku te će pritom osjetiti miris baruta iz topova. Uz sve to, osjećat ćete se kao da ste se vratili u prošlost i zaista sudjelovali u bitci. U New Orleansu možemo u Nacionalnom muzeju Drugog svjetskog rata, vidjeti jednako ”živ” postav. Film također prikazuje scene iz rata, a posjetitelje obasipava snijeg, sjedala se pomiču, izlazi dim i slični efekti koji vas potiču na razmišljanje – je li ovo stvarno?

Hologram – novo čudo muzeja

Možda jedan od najzanimljivijih primjera muzejskog tehnološkog napretka jest onaj iz Holokaust muzeja i edukacijskog centra u Illinoisu. Naime, plan je bio oživjeti ideju koju smo do sada mogli vidjeti jedino u filmovima – hologram. Takav hologram proveden je u stvarnost u prostoriji s oko tisuću kamera, zelenom pozadinom i više od šest tisuća LED lampa. Dakle, ideja je bila da osoba koja je preživjela holokaust, na snimanju, sjedeći ispred zelenog platna, odgovori na oko 12 tisuća pitanja u intervjuu koji je trajao više od 20 sati. Na taj način, posjetitelji mogu postavljati pitanja hologramu kao da osoba od ”krvi i mesa” sjedi ispred vas, a software za prepoznavanje zvukova pronalazi odgovore na postavljena pitanja. Na taj način, životna priča, čak i nakon njihove smrti, nikada neće biti zaboravljena. Svoje uspomene iz holokausta, pomoću holograma, ispričala je i Fritzie Fritzshall, jedna od preživjelih. Kako direktorica muzeja, Susan L. Abrams kaže, na taj način oni iskeno oživljavaju priče i glasove pomoću trodimenzionalnog holograma koji je sposoban odgovarati na pitanja posjetitelja. Naravno, pomoću holograma, pruža se mogućnost učenja od osobe koja je to uistinu i prošla umjesto suhoparnog čitanja iz udžbenika. S obzirom na tehnologiju, možemo manipulirati sadržajima i redovito pomicati granice učenja i prikazivanja sadržaja.

Muzej: učionica, ali i igraonica

U New York Hall of science muzeju (NYSCI), cijeli postav je oživio. Naime, priroda je prikazana na interaktivnom zaslonu koji se sastoji od dvadesetak projektora, a oni osvjetljuju zidove i pod muzeja. Na taj način posjetitelji mogu sudjelovati u interaktivnom sadržaju i učiti iz njega. NYSCI nudi svake godine posjetiteljima učenje na razne zanimljive načine poput ‘design-make-play’ metoda pomoću kojih posjetitelji sami kreiraju, uče, ali se i zabavljaju. Ovakav muzej sastavljen je od znanstvenih, tehnoloških, inženjerskih i matematičkih edukacija. Sastoji se od različitih dijelova poput kućice na drvetu kroz koju možete slobodno prošetati, a odmah ispod nje ćete naučiti kako dizajnirati drvene skulpture. Jedan dio muzeja posvećen je i ogledalima, a drugi prirodi. U ‘prirodnom’ dijelu ćete pomoću životinja naučiti osnovne karakteristike svake kao i pojave poput vulkanske erupcije i slično. Uz muzej se nalazi i mini golf teren pa zbog toga više djeluje kao edukacijska igraonica nego li muzej. Zanimljivo je za spomenuti da radnike pronalaze u kvartu u kojemu je sam muzej smješten.

?>