Mediji

Sredinom tjedna na društvenoj mreži Tumblr objavljena je fotografija haljine. Da uz fotografiju nije bilo postavljeno i pitanje o boji dotične toalete, vjerojatno bi prošla nezapamćeno – uz minimalan broj likeova i reblogova. Međutim, dogodilo se suprotno… Glas o spornoj fotografiji naglo se proširio internetom.

Formirana su i dva tabora. Jedan je tvrdio da je haljina crno-plava, a drugi da se radi o zlatno-bijelom modelu. Jedna strana optuživala je drugu da ih namjerno provocira, a svi su bili uvjereni da su baš oni u pravu. U raspravu na Twitteru uključile su se i holivudske zvijezde, a s vremenom su se počeli javljati i razni znanstvenici. Stručnjaci iz Sonyja, Adobea, Microsofta i sličnih korporacija nudili su svoja objašnjenja. Debata nije mogla proći bez hejtera koji su ismijavali bizarnost priče te tvrdili da je haljina crvena.

A onda je, odjednom, trakavica nazvana #TheDress promijenila smjer. Naime, u petak je objavljeno da je haljina kenijske glumice Lupite Nyong’o dva dana ranije ukradena iz njezine hotelske sobe u Los Angelesu. Toaleta je nošena nekoliko dana ranije na dodjeli Oscaraa mediji su je redom prozivali „spektakularnom“ te je svrstavali na liste najboljih odjevnih komada te večeri. Više nikome nije bilo važno je li haljina crno-plava ili bijelo-zlatna te radi li se o optičkoj iluziji. Važno je bilo ujediniti snage i odlučno krenuti u potragu za lopovom. Ujedinili su se Facebook, Twitter, Tumblr i YouTube. CNN je uz uobičajeno pretjerivanje izvještavao o tijeku istrage, a svjetski mediji prenosili su najnovije detalje. O sudbini haljine vrijedne 150 tisuća dolara čitalo se i na hrvatskim portalima i slušalo u večernjim vijestima.

Svijet je nakon dvodnevne pompe popraćene izjavama modnih stručnjaka, novinara koji su se javljali sa „scene zločina“ i beskonačnim snimkama s crvenog tepiha dočekao sretne vijesti: haljina je pronađena. Društvene mreže na trenutak su odahnule. Zatišje, međutim, nije trajalo dugo. Biseri kojih je na haljini Calvina Kleina bilo čak 6 tisuća proglašeni su lažnim, a internet je još jednom poludio.

Istovremeno su vijesti o financiranju američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, a o kojemu ovisi plaća 200 tisuća građana, strpane u drugi plan. Privremeno je zaboravljeno i na strah od ISIS-a i terorističkih prijetnji, kao i na probleme imigranata i rasizma. To su, čini se, problemi koji mogu pričekati… Rasprave o biserima još uvijek su aktualne, a medijska publika čeka neku novu „haljinu“.

?>