DRUŠTVO

U petak, 8. lipnja 2018. godine, gost u Sveučilišnom centru Koprivnica bio je poznati hrvatski radijski i televizijski voditelj – Aleksandar Stanković. Stanković kroz razgovor sa Zoranom Simićem (izdavačka kuća VBZ) i publikom, približio je studentima, profesorima i ostalim gostima „kako je biti novinar u oskudna vremena“ – što je bila i tema gostovanja.

Puna dvorana gostiju imala je priliku slušati kako je to biti novinar u današnje vrijeme iz prve ruke pa je tako započelo i samo predavanje. Stanković je pričao kako se našao u novinarstvu s obzirom na to da je završio Pravni fakultet – u početku je znao da se time neće baviti te ga je oduvijek zanimalo novinarstvo. Završetkom fakulteta prijavio se na HRT-ovu audiciju gdje je počeo kao izvjestitelj te mu je prvu vijest pomogla objaviti tadašnja prijateljica Jadranka Kosor.

Na radiju je bio pet godina te se 2000. godine upustio u televizijsko novinarstvo u kojemu je još i danas. Kaže kako nikada nije požalio te poručio „samo grizite, bit će vam vraćeno“. Smatra kako je ključ uspjeha dobrog novinara stjecanje radnih navika, prosječna inteligencija, voljeti posao koji radiš, biti etičan te znati pokazati zube – ne raditi nešto što ne smatramo etičnim jer će se kad-tad isplatiti.  Spomenuo je kako misli da je on dobro prošao u svojoj karijeri. Uzori su mu Goran Milić i Dobroslav Silobrčić.

Trenutno završava 18. sezonu Nedjeljom u dva te se nada kako će snimati do 20. U svih 18 sezona i sveukupno 750 emisija bilo je trenutaka kada se skoro prekinula emisija, a razlog prekidanja nepoznat je i njemu samomu. Kaže kako su mu najbolje emisije one koje su bile konfliktne iako ne uživa u tome da maltretira ljude. Kriterij po kojemu biraju ljude su uglavnom 3 osobe koje su aktualne u tom tjednu/mjesecu i jednu osobu koja je bezvremenska, vlastiti gušt (kultura, znanost). Trudi se pripremiti svaku emisiju i kaže da u improvizaciju vjeruje tek kada se super pripremi te da je sama priprema 90% intervjua.

Sa sugovornicima se druži prije/poslije emisije samo ako oni inzistiraju na tome, a pitanja nikada nije dao unaprijed nego samo naveo teme o kojima će se razgovarati.

Kaže da ima slobodu da radi kako hoće te da upravo zbog toga nikada nije otišao na komercijalnu televiziju, iako je imao puno ponuda. Izuzetak, a ne pravilo. U HRT-u ako dobije zabranu da dovede goste, on ih kad-tad dovede, dok u komercijalnim medijima ako se zabrani neki gost – toga gosta nema. Razlog je prostor oglašivanja od kojega primjerice HRT ima samo 10-ak posto. U redakciji vodi brigu samo o NU2, uvažava sugestije i smatra se autističnim (smijeh).

 Gostovanje LET3

Popularna epizoda o kojoj se moglo raspravljati  je li namještaljka ili ne, Stanković je ekskluzivno odgovorio kako je sve bilo namješteno. Pročitao je ulomak iz svoje knjige Sto faca i Aca te objasnio kasnije kako je sve to bilo. „Režija je bila spremna na sve!“ Nakon te emisije dobio je SMS od Severine koja je glasila: „Puši k, seronjo!“

Za kraj je poručio svim mladim novinarima da ih ništa ne obeshrabi i da novinarstvo nije ništa lošije nego prije i da još uvijek ima dobrih novinara. „Grizite za ono što želite raditi!“

Foto: Luka Antunac

 

?>